tromaktiko: Η Φθιώτιδα χάνεται και κανείς δεν ασχολείται σοβαρά!

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Φθιώτιδα χάνεται και κανείς δεν ασχολείται σοβαρά!



Οι σκηνές από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όφειλαν τουλάχιστον να προβληματίσουν όλους τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων κι όχι να αντιμετωπιστούν κατά την... λαϊκή αντίληψη «μπόρα ήταν και πέρασε» γιατι η προχτεσινή μπόρα μπορεί να μεταβληθεί σε καταιγίδα με απρόβλεπτες προεκτάσεις και με «θύματα» όχι μόνο τους πολιτικούς υπό οποιαδήποτε ιδιότητα αλλά και πραγματικά αθώους πολίτες.
Η ωρα τη δράσης έπρεπε να είχε σημάνει γιαυτούς χτες, προχτές και όχι αύριο, αλλα ας δεχτούμε ότι τα αντανακλαστικά τους δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα, οφείλουν εδώ και τώρα να ασχοληθούν με αυτά τα οποία τούτο το βήμα είτε γραπτό είτε ραδιοφωνικό έχει αναδείξει για τη αρνητική πορεία του τόπου μας που μέρα τη μέρα φθίνει, σβήνει, αργοπεθαίνει.
Ο γερμανός, έλληνας στη καταγωγή και την παιδεία βουλευτής Χατζημαρκάκης, βρίσκεται στην Κίνα για να προτρέψει κινέζους επιχειρηματίες να κάνουν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κρήτη!
Είναι πραγματικά εκπληκτικό σε σύγκριση με την αδράνεια ,πιθανόν και ανικανότητα αν λάβουμε υπόψη μας συγκεκριμένα πρόσωπα του τοπικού μας δημόσιου βίου, των ημετέρων βουλευτών ,περιφερειακών και δημοτικών παραγόντων.
Ουσιαστικά όλοι αυτοί αγοράζουν χρόνο από τους πολίτες για να περνούν εκείνοι καλά, να βολεύουν ημετέρους και να βρίσκονται στα παράθυρα της επικαιρότητας.
Η προσφορά τους ΜΗΔΕΝΙΚΗ!!!
Η Φθιώτιδα έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά ανίκανους (μη ικανούς) πολιτικούς και τούτο γράφεται υπεύθυνα και συνειδητά.
Και η ευθύνη είναι ΚΑΙ των πολιτών που κατοικούν και κυρίως ψηφίζουν σε αυτό τον τόπο .
Στη Φθιώτιδα έχουμε για παράδειγμα το μέγιστο δώρο της φύσης το ιαματικό νερό.
Στις Θερμοπύλες δεκάδες άνθρωποι κυρίως ξένοι διερχόμενοι από την Εθνική οδό, σταματούν εκεί και κάνουν ευκαιριακά και ανοργάνωτα το ιαματικό τους μπάνιο.
Αυτό το δώρο ,αυτό το «χρυσάφι» το αφήνουμε να ρέει προς τη θάλασσα, ανεκμετάλλευτο!
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται γίνονται πλουτοπαραγωγικές πηγές ευημερίας και ανάπτυξης.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Karlovy Vary στην Τσεχία,το Abano Terme στην Ιταλία, Baden-Baden στη Γερμανία κ.α.
Στην Τσεχία από τον 14ο αιώνα ,το λιγοστό σε σχέση με τις ελληνικές ιαματικές πήγες, νεράκι το ανέδειξαν και γύρω από αυτό λειτουργει μια χρυσή τουριστική βιομηχανία. Βιομηχανία με τεράστια έσοδα για την τοπική αλλα και την εθνική οικονομία της χώρας αυτής.
Εδώ τα παλιά και ερειπωμένα λόγω της αδιαφορίας μας ξενοδοχεία της πάλαι ποτέ ακμαίας λουτρόπολης των Θερμοπυλών τα αφήσαμε στην τύχη τους μισοερειπωμένα και ένα απο αυτά το κάναμεΣταθμό….Τροχαίας!
Στην Υπάτη παλαιότερα η λουτρική περίοδος άρχιζε τον Μάϊο τωρα με το ζόρι ξεκινά τον Ιούλιο! Γιατι στο παρελθόν γινονταν πραγματική μάχη ντόπιων βουλευτών και κομματικών ποιός θα διορίσει ρουσφετολογικά περισσότερες λουτρονόμες!
Αλλα δεν είναι μονο οι Θερμοπύλες και η Υπάτη ,υπάρχουν πολλές άλλες ιαματικές πηγές που παραμένουν αναξιοποίητες και εγκαταλειμμένες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στα Καμμενα Βούρλα χρειάζονται τουλαχιστον δύο ακόμη μονάδες σαν της Γαλήνης αλλά πού τετοιες σκέψεις; Αποτελούν καινά δαιμόνια για ορισμένους!
Ας σκεφτουμε οτι η περιοχή πίσω από τη Γαλήνη είναι ένα άβατο δάσος ,στο παρελθόν ήταν ένας επίγειος παράδεισος.
Δυτικά υπάρχουν τα λεγόμενα καλλυντικά λουτρά δηλαδή δυο γούρνες που για να φτάσει κανείς εκεί θα φάει τη σκόνη της ζωής του.
Πού σκεψη να ασφαλτοστρώσει ο Δήμος τον δρόμο;
Θα παει κατηγορούμενος για καταπάτηση δημόσιας έκτασης!
Γιατι ο κομματικός κρατισμός δεν επιτρέπει ακομη και σήμερα που η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης και της Ανατολής, να απεμπολήσει την κυριαρχία του, βλέπε την περιβόητη ΕΤΑ που δεν επιτρέπει ούτε να καθαρίσει για παράδειγμα ο Δήμος Λαμιεων τον Πάρκο της Ύπάτης!
Τι άλλο θέλουν λοιπόν οι πολιτικοί μας για να αφυπνιστούν και να συγκινηθούν;
Ίσως την 25 Μαρτίου που οι λαϊκές αντιδράσεις θα είναι χειρότερες, ενδεχομένως πιο δραματικές έως τραγικές;
Η βιομηχανική περιοχή της Λαμίας έγινε σε λάθος θέση προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικούς αλλα στη ουσία ημέτερους επιχειρηματικούς σκοπούς.
Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται τους αγώνες κάποιων ρομαντικών «οικολόγων» του 1983-85 αλλά ο εγκάθετος Νομάρχης και οι ιδιοτελείς τότε παράγοντες του δημόσιου βίου ακολούθησαν πιστά τις εντολές των ντόπιων μεγαλοσυμφερόντων και την οριοθέτησαν εκεί που είναι σήμερα.
Παρόλα αυτά στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας εγκαταστάθηκαν κάποιες μικρές η και μεγάλες επιχειρήσεις όπου και εδώ το κομματισμό στοιχείο ήταν κυρίαρχο.
Με κρατικά λεφτά στην ουσία ,κάποιοι μέσα σε μια νύχτα ονομάστηκαν βιομήχανοι έστησαν επιχειρήσεις και όταν ήρθε το…πλήρωμα του χρόνου τις εγκατέλειψαν και τα χρήματα που πήραν με διάφορα οικονομοτεχνικά κόλπα μπορεί να είναι σήμερα κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες.
Οι ελάχιστες που απέμειναν δεν έχουν και πολλές προοπτικές να μείνουν για πολύ καιρό ακόμα…
Κι όμως κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γίνει με αυτή τη βιομηχανική περιοχή, πως θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης σοβαρών επενδυτών αλλα με ισχυρά κίνητρα γιατι ο επενδύτης δεν είναι δωρητής, είναι επιχειρηματίας που προσφέρει πέντε και θέλει να εισπράξει δέκα!
Στη Δυτική Φθιώτιδα υπήρχε μια ακμαία επιχειρηση που έδινε ψωμί και ζωή στον τοπο,θα μπορουσαν να ειχαν γινει αλλες δέκα τετοιες βιομηχανικες μονάδες,παει και αυτη και τωρα οι συμπατριώτες μας εκει ερίζουν αν ο Δημος τους θα ονομάζεται Μακρακώμης η Σπερχειάδας!
Γιαυτο γιγαντώθηκαν τα Οινόφυτα και η περιοχή μεταβλήθηκε σε σύγχρονο κρεματόριο με την ανεξέλεγκτη λειτουργία εκατοντάδων μονάδων που ρυπαίνουν ασύστολα το περιβάλλον και μερικές από αυτές με τις ευλογίες και τοπικών πολιτικών παραγόντων Αττικοβοιοτοευβοιας , με το αζημίωτο εκτιμούμε , ξερνούν τον καρκίνο και άλλες θανατηφόρες νόσους στους ντόπιους οι οποίοι μπροστά στην εφήμερη εξασφάλιση του μεροκάματου γίνονται εθελοντικά πειραματόζωα!
Όμως αυτος ο τόπος έχει και φυσικές ομορφιές οπως η Οίτη και αντί για την ανεξέλεγκτη επέκταση αμφιβόλου τοπικού και εθνικού συμφέροντος μεταλλευτικών επιχειρήσεων μπορούσαν να δημιουργηθούν εκεί σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις ,μικρές η μεγάλες .
Μια βόλτα ως το Πήλιο θα ήταν πολύ χρήσιμη. Εκεί δεν τόλμησε κανένας να εκχωρήσει δικαιώματα μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και ας έχει διαπιστωθεί ότι το Πήλιο έχει στα σπλάχνα του μεγάλο όγκο εκμεταλλεύσιμων πετρωμάτων.
Προτίμησαν τον τουρισμό.
Χιονοδρομικό ,Πορταριά, Μακρινίτσα περιοχές γεμάτες τουριστικές μονάδες που προσελκύουν χειμώνα να καλοκαίρι χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες και ρέει το χρήμα!
Αλλα και εδώ δίπλα μας στο Καρπενήσι όλα τα ξεχασμένα στο παρελθόν χωριά, Μικρό Χωριό και αλλα έχουν γίνει τουριστικοί πόλοι με πολλές και ευημερούσες επιχειρήσεις.
Για να μην αναφερθούμε στα τετριμμένα, ότι φθίνουν μπροστά στα αδιάφορα μάτια μας Πανελλήνια Έκθεση, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ που πολλές φορές από κειμένου η από μικροφώνου έχουμε αναδείξει.
Η απάντηση των κατεχόντων εξουσία;
΄Αθλιος αγώνας στο πως τούτη η φωνή θα σβήσει ,θα σιωπήσει...
΄Εχουμε πια συνηθίσει να πίνουμε καφέ σχεδόν κάθε ημέρα με το ΣΔΟΕ απο τη Λαμία ,από την Αθήνα ,από τη Θεσσαλονίκη , τη Λάρισα και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Και ευτυχώς για μας, δυστυχώς για εκείνους δεν δώσαμε την ευκαιρία στους άσπονδους φίλους μας πολικούς και όχι μονο να πανηγυρίσουν.
Και δεν θα τους ικανοποιήσουμε αυτή τους τη διαστροφή.

Απο τούτο τον Νομό πέρασαν πανίσχυροι δήμαρχοι, βουλευτές, υφυπουργοί και υπουργοί οι οποίοι φρόντισαν να ισχυροποιήσουν την κομματική και πολιτική παρουσία τους εστιάζοντας την πολιτική τους επιρροή στους αναρίθμητους διορισμούς από τον Δήμο Λαμιέων για παράδειγμα έως τον κρατικό μηχανισμό χωρις ίχνος ευθύνης και ενδιαφέροντος για το μέλλον της περιοχής.

Τι περιμένει όμως κανείς από τα δημόσια προσωπα της Φθιώτιδας;
Πάρτε τους έναν-έναν, χτεσινούς και σημερινούς και αξιολογήστε τους.
Αν βρείτε έναν-δυο να ξεπερνούν τη βάση του μετρίου πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίζουμε εν χορώ, εν χορδαίς, τυμπάνοις και οργάνοις!

Δεν αρκούν ούτε τα μεμονωμένα συνέδρια-ημερίδες ούτε οι αναποτελεσματικές ερωτήσεις και επερωτήσεις ούτε οι τηλεοπτικές δηλώσεις και συνεντεύξεις.

Αυτά είναι δημόσιες σχέσεις με ξένα…κόλλυβα!
Δεν αρκούν τα ταξίδια αναψυχής από θεσμικούς φορείς στο εξωτερικό δήθεν για την προβολή των τοπικών προϊόντων ,αυτά έπρεπε να είχαν απαγορευτεί και να γίνονται πιο οργανωμένα και συντονισμένα από κεντρικούς φορείς που θα είχαν κάνει μελέτες και ειδικές καταγραφές.
Εδώ τσακώνονται ποιος θα πάει στην Κίνα ποιος στην Κορέα και από ουδούς πήγαν η θα πάνε ας μας φέρουν και έναν απολογισμό πεπραγμένων και αν δεν έχουν ας πληρώσουν το κόστος του ταξιδιού τους.
Θέλει δράση ,άμεση οργανωμένη και μελετημένη.
Από ποιούς όμως;
Πάλι το πρωί θα μας χτυπήσει την πόρτα το ΣΔΟΕ, έχουμε ήδη παραγγείλει τους καφέδες!

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!