tromaktiko: Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Ωδείο Ρεθύμνου

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Ωδείο Ρεθύμνου



Καθαίρεση τμημάτων και λεπτομερής εξέταση των υλικών.
Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την αποκατάσταση του... πολύπαθου μιναρέ στο Νερατζέ τζαμί (Ωδείο Ρεθύμνου), οι οποίες ωστόσο λόγω της φύσης του έργου και για την προστασία του μνημείου γίνονται με αργούς ρυθμούς.

Αυτό το διάστημα γίνεται η καθαίρεση των ανώτερων τμημάτων του μιναρέ, προκειμένου να εξεταστούν στη συνέχεια οι πέτρες - κάθε μια ξεχωριστά – και να διαπιστωθεί ποιες θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην αναδόμηση του μιναρέ και ποιες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στο Ρέθυμνο κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να επιθεωρήσουν σήμερα το πρωί την εξέλιξη των εργασιών. Συχνά άλλωστε επισκέπτονται την πόλη στελέχη του υπουργείου καθώς θέλουν να έχουν εικόνα του έργου.

Στο Ηράκλειο ήταν χθες και η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το Ρέθυμνο σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Περίπου δέκα σειρές με πέτρες αφαιρέθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον μιναρέ και με τη λεπτομερή εξέτασή τους θα κριθεί ποιες θα μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν και ποιες θα κατασκευαστούν από την αρχή σύμφωνα με τη φυσιογνωμία του μνημείου, ώστε να τοποθετηθούν ξανά.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός που έχει εκπονήσει τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, Αριστόδημος Χατζηδάκης, το μνημείο θα επαναδομηθεί με το υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και τα κονιορτοποιημένα κομμάτια θα αντικατασταθούν. Οι διαδικασίες είναι πολύ λεπτομερείς λόγω του ότι πρόκειται για μνημείο, για αυτό και είναι χρονοβόρες.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της καθαίρεσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και σταδιακά θα αρχίσει το «ξαναχτίσιμο» του τμήματος του μιναρέ, ενώ η τελική ημερομηνία για την παράδοση του έργου είναι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως προβλέπει η μελέτη Χατζηδάκη, αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, η συντήρηση των μελών του και η εν γένει βελτίωση της απόκρισής του στις περιβαλλοντικές δράσεις.

Η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του μνημείου ακολουθεί την αρχή της πιστής τήρησης της σημερινής μορφολογίας του και της επαναδόμησης των καθαιρεμένων τμημάτων του με βάση τη λεπτομερή αποτύπωση που θα προηγηθεί της καθαίρεσής των. Τα αρχιτεκτονικά μέλη θα καθαριστούν προσεκτικά και θα συμπληρωθούν όπου απαιτείται.

Η σκαλωσιά που έχει κλείσει δεκαετία ζωής στον μιναρέ θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου τριάμιση χρόνια προέκυψε το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας στα τελευταία εννιά μέτρα του μιναρέ και κρίθηκε επείγουσα η αποκατάσταση του. Τότε, με απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αφαιρέθηκαν τα τελευταία εννιά μέτρα του μιναρέ προκειμένου να μην υπάρχει επικινδυνότητα για τους περαστικούς σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Παράλληλα τοποθετήθηκε στέγαστρο για να μην φθείρεται το μνημείο από τα νερά της βροχής και περίφραξη για να αποφευχθεί η επικινδυνότητα.

Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 380 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!