tromaktiko: Τουρκία: Ομαδικός τάφος κοντά σε στρατιωτικό κτίριο

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Ομαδικός τάφος κοντά σε στρατιωτικό κτίριο



Τα οστά 23 ατόμων ανακάλυψαν οι τουρκικές αρχές , σε ομαδικό τάφο που βρισκόταν κοντά σε ένα πρώην κτίριο της στρατιωτικής αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ...
κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Στην τοποθεσία που ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος βρισκόταν η τοπική έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. "Εδώ βρέθηκαν κρανία και άλλα ανθρώπινα οστά που, όπως φαίνεται, πετάχτηκαν σε αυτό το μέρος, χωρίς να γίνει θρησκευτική τελετή", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Σύμφωνα με ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οστά αυτά ανήκουν σε Κούρδους πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Η πτέρυγα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Ντιγιάρμπακιρ και 36 οικογένειες, οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, κατέθεσαν σήμερα αγωγή κατά των αρχών εκείνης της εποχής και ζήτησαν να γίνουν τεστ DNA για την αναγνώριση των νεκρών. Η ένωση πιστεύει ότι συνολικά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε 224 ομαδικούς τάφους σε ολόκληρη την περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 190 σοροί σε 29 ομαδικούς τάφους σε περισσότερες από 10 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με την IHD.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη δεκαετία του 1980 στη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!