tromaktiko: Σε εξέλιξη η πτώση των τιμών των σκληρών δίσκων

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η πτώση των τιμών των σκληρών δίσκων



Οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν πέρυσι από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη κόστιζαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκάλεσαν...
υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στις ζημιές καταλογίζονται οι καταστροφές σε αρκετά βιομηχανικά πάρκα, κάποια από τα οποία ήταν υπεύθυνα για την κατασκευή μαγνητικών σκληρών δίσκων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι εταιρείες Seagate και Western Digital είναι μερικές από τις εταιρείες που οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στην Ταϊλάνδη. Οι πλημμύρες στα εργοστάσια των δύο αυτών εταιρειών είχαν ως άμεση συνέπεια την αύξηση των τιμών των σκληρών δίσκων, καθώς η παραγωγή τους είχε διακοπεί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα χρειαζόταν περίπου ένας χρόνος για την ανάκαμψη των τιμών των σκληρών δίσκων. Με την πάροδο των μηνών, η ιστοσελίδα Techreport έχει καταγράψει την τάση των τιμών τους τελευταίους μήνες, με όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Παρατηρώντας το παραπάνω διάγραμμα, φαίνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές των σκληρών δίσκων ξεκίνησαν στα μέσα Οκτωβρίου του 2011, με ορισμένα μοντέλα να επηρεάζονται περισσότερο από κάποια άλλα, με το αποκορύφωμα των αυξήσεων να παρατηρείται τον περασμένο Νοέμβριο. Από το Δεκέμβριο φαίνεται ότι οι τιμές τους ξεκινούν πτωτική τάση, χωρίς όμως να έχουν ακόμη φτάσει τα επίπεδα των τιμών πριν από την καταστροφή στην Ταίλάνδη.

Από τα οκτώ μοντέλα σκληρών δίσκων των οποίων καταγράφονται οι τιμές τους, φαίνεται ότι τα μισά είναι ακόμη ακριβότερα σε σύγκριση με την τιμολόγησή τους τον Οκτώβριο κατά 50 με 71%. Τα υπόλοιπα μισά μοντέλα κοστίζουν σχεδόν τη διπλάσια τιμή, με αρνητική εξαίρεση να αποτελεί η τιμή του Caviar Black 1TB, η οποία παρουσιάζεται τρεις φορές αυξημένη σε σύγκριση με την τιμή της τον Οκτώβριο.
insomnia.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!