tromaktiko: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: «Μη βιώσιμο» το χρέος λέει η τρόικα - Απαιτείται βαθύτερο κούρεμα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: «Μη βιώσιμο» το χρέος λέει η τρόικα - Απαιτείται βαθύτερο κούρεμα



Γράφει ο Α.
Την ώρα που το 90% των ελληνικών οικογενειών έχουν τινάξει τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους στον αέρα, μιας και οι μισθοί κόπηκαν από 30% έως 70% από μηνιαίες απολαβές και απολύσεις και κατατάσσονται πλέον στη κατηγορία: ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ, την ώρα αυτή, η Τρόικα ζητά και άλλα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα, μιας και θεωρεί πως η Ελλάδα έχει "μη βιώσιμο" χρέος.
Αί στο διάολο καφρόκοπροι και ας πτωχεύσει επιτέλους αυτό το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα. Νισάφι πια...νισάφι. Δείτε πιο κάτω το ρεπορτάζ...
Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Η έκθεση της τρόικας εκφράζει σοβαρούς φόβους ότι το δημόσιο χρέος ενδέχεται να εκτοξευθεί έως και το 160% του ΑΕΠ ως το 2020, ξεπερνώντας κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες τα στοχευμένα επίπεδα κάτι που απαιτεί βαθύτερο κούρεμα. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις Τύπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Στο 129% και όχι στο 120% του AΕΠ εκτιμά η τρόικα ότι θα βρεθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020 σύμφωνα με την έκθεσή της, τμήμα της οποίας δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters.

Επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς φόβους, η έκθεση εκτιμά ότι εάν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρεόυς επί του ακαθάριστου οικονομικού προϊόντος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% μέσα στην οκταετία.

Η τρόικα προτείνει εναλλακτικές οδούς διαφυγής από τιο εφιαλτικό σενάριο ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι πιστωτές να μπορέσουν να περιορίσουν το χρέος στον αρχικώς τεθέντα στόχο.

Αυτοί είναι:
  • Αναδιάρθρωση του αθροιστικού επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να περιοριστεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα η αναλογία χρέους επί ΑΕΠ.
  • Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Περικοπή, έτσι, άλλης 1,5 μονάδας στην ίδια αναλογία.
  • Αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μείωνε κατά ακόμη άλλες 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την αναλογία.
  • Παραίτηση της ΕΚΤ από τα «κέρδη» της επί των ελληνικών ομολόγων. Περαιτέρω κέρδος 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Όσον αφορά το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Η ανυπαρξία διαρθρωτικών αλλαγών εκτροχίασε το πρόγραμμα»
Στην έκθεσή της η τρόικα αναφέρει:

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση μεταξύ των στόχων του προγράμματος για μείωση του χρέους από τη μία πλευρά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας από την άλλη, στο γεγονός ότι η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερη σχέση χρέους επί ΑΕΠ, βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σενάριο λέει ότι η εσωτερική υποτίμηση θα συνοδευτεί από βαθύτερη ύφεση (εξαιτίας καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημοσιονομική πολιτική και στις ιδιωτικοποιήσεις).

Αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη υψηλότερη τροχιά το δημόσιο χρέος, έως και το 160% του ΑΕΠ ως στο 2020. Δεδομένων αυτών, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εν κινδύνω με τα ερωτηματικά βιωσιμότητάς του να επικρέμανται».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!