tromaktiko: Φινλανδία: Ξεκίνησε το πείραμα του βασικού εισοδήματος σε ανέργους

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Φινλανδία: Ξεκίνησε το πείραμα του βασικού εισοδήματος σε ανέργους



Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα χορηγήσει σε άνεργους πολίτες της ένα βασικό μηνιαίο εισόδημα, ύψους 560 ευρώ, στο ...
πλαίσιο ενός κοινωνικού πειράματος που έχει ως στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία και τη φτώχεια, και να ενισχύσει την απασχόληση.

Ο Olli Kangas, από τη φινλανδική κυβερνητική υπηρεσία KELA που είναι υπεύθυνη για τις κοινωνικές παροχές της χώρας, δήλωσε στη Δευτέρα πως το δοκιμαστικό πρόγραμμα δύο ετών με παροχή του επιδόματος σε 2.000 τυχαία επιλεγμένους πολίτες, ξεκίνησε στις την 1η Ιανουαρίου.

Εκείνοι που επιλέχθηκαν θα λαμβάνουν 560 ευρώ κάθε μήνα, ενώ δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να αναφέρουν πού ξόδεψαν τα χρήματα, σύμφωνα με τη Guardian. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από όποια επιδόματα τυχαίνει να λαμβάνουν ήδη. Το μέσο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα στη Φινλανδία είναι 3.500 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Kangas ανέφερε ότι η ιδέα του προγράμματος είναι να καταργήσει το «πρόβλημα του αντικινήτρου» στους ανέργους. Έχει ως στόχο να μειώσει τυχόν φόβους ότι «θα χάσουν κάτι», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα 560 ευρώ, ακόμα και όταν βρουν δουλειά.   Ένας άνεργος μπορεί σήμερα να αρνηθεί μια χαμηλού εισοδήματος ή βραχυπρόθεσμη θέση εργασίας, φοβούμενος ότι θα μειωθούν δραστικά τα οικονομικά οφέλη που έχει στο πλαίσιο του γενναιόδωρου και περίπλοκου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Φινλανδίας, σημειώνει η Guardian.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφερθούν», δήλωσε ο Kangas. «Θα τους οδηγήσει να πειραματιστούν με τόλμη με διαφορετικά είδη απασχόλησης; Ή, όπως κάποιοι επικριτές ισχυρίζονται, θα τους κάνει πιο νωθρούς καθώς θα γνωρίζουν πως έχουν ένα βασικό εισόδημα χωρίς να κάνουν τίποτα;».   Το ποσοστό ανεργίας στη Φινλανδία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων, βρισκόταν στο 8,1% τον Νοέμβριο, με περίπου 213.000 ανέργους, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ο Kangas ανέφερε πως το πείραμα μπορεί να επεκταθεί αργότερα και σε άλλες ομάδες με χαμηλό εισόδημα, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες μικρής κλίμακας και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!