tromaktiko: Και η κόντρα για το: σε ποιον ανήκει ο τάφος της Βεργίνας συνεχίζεται

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Και η κόντρα για το: σε ποιον ανήκει ο τάφος της Βεργίνας συνεχίζεται



Από την ανακάλυψη του τάφου το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, οι επιστήμονες ερίζουν για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Πρόσφατα, το 2008 αρχαιολόγος είχε...


 ισχυριστεί ότι επρόκειτο για τον τάφο του Φίλιππου Αρριδαίου, του αδερφού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και όχι για τον τάφο του Φιλίππου του Β. Τώρα, νέα βρετανική έρευνα αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή.
Ο τάφος που είχε ανακαλυφθεί περιείχε τους σκελετούς δύο ανθρώπων. Ο ένας ήταν ενός άνδρα, που βρισκόταν μέσα σε ένα χρυσό φέρετρο στο κύριο τμήμα του τάφου, και ο άλλος ήταν μιας γυναίκας, που βρισκόταν σε μικρότερο χρυσό φέρετρο στο δεύτερο θάλαμο.



Ο τάφος περιέχει πολλούς θησαυρούς, στρατιωτικό εξοπλισμό, αργυρά επιτραπέζια σκεύη και χρυσά στεφάνια.


Η εκδοχή ότι ο τάφος άνηκε στον Βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο το Β και την γυναίκα του την Κλεοπάτρα, είχε αμφισβητηθεί (κυρίως) από τον αρχαιολόγο Ευγένιο Μπόρζα το 2008, ο οποίος είχε πει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο τον Γ και την Ευρυδίκη, τη γιαγιά του του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Όμως, ο Jonathan Musgrave του Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ υποστηρίζουν πως τα στοιχεία από τα απομεινάρια δεν συνάδουν καθόλου με τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε για τη ζωή, το θάνατο και την ταφή του Αρριδαίου.


Αντιθέτως, το κρανίο του άνδρα έχει μια ουλή στο δεξί μάγουλο και μια χαρακτηριστική ασσυμετρία στο δεξί ιγμόρειο. Τα ιστορικά ντοκουμέντα δείχνουν ότι ο Φίλιππος ο Β είχε χάσει το δεξί του μάτι κατα τη διάρκεια της πολιορκίας της Μεθώνης, σε αντίθεση με τον Αρριδαίο που δεν είχε τραυματιστεί στο συγκεκριμένο σημείο.


Επιπλέον ,το χρωμα και οι γραμμές κατάγματος των οστών υποδεικνύουν ότι το πτώμα είχε αποτεφρωθεί και όχι αποσυντεθεί. Ο Αρριδαίος είχε δολοφονηθεί το 317 πΧ. Όμως το πτώμα του είχε ταφεί, ξεθαφτεί και ξαναταφεί μέσα σε 17 μήνες. Η τέφρα στον τάφο αποδεικνύει ότι ο άνδρας είχε αποτεφρωθεί οπότε ήταν αδύνατο να ταφεί τρεις φορές.


Επιπλέον, τα οστά της γυναίκας, σύμφωνα με τις μελέτες αποδεικνύουν ότι πρέπει να πέθανε γύρω στα 19 της χρόνια, όμως η Ευρυδίκη πρέπει να ήταν γύρω στα 30 όταν πέθανε.
 
 
 
Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!