Ζούμα την ανησυχία τους για τα σχέδια ρυθμίσεων που αφορούν τον Τύπο στη χώρα.
Την επιστολή υπογράφουν το Associated Press, το Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Bloomberg.
«Πάνω από δεκαπέντε χρόνια μετά από την κατάργηση του Απαρτχάιντ εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης στη Νότια Αφρική και σε όλον τον κόσμο», αναφέρουν τα πρακτορεία.
Μετά την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος η ελευθερία του Τύπου επιβεβαιώθηκε και στο Σύνταγμα της χώρας. Αλλά το κόμμα που κατέχει σταθερά την εξουσία από τη πτώση του Απαρτχάιντ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει ένα δικαστήριο για τα Μέσα, τα μέλη του οποίου θα διοριστούν από την κυβέρνηση και τα οποία θα μπορούν να τιμωρούν τους δημοσιογράφους στην περίπτωση παραβίασης των κανόνων της ηθικής.
«Πιστεύουμε ότι ένα δικαστήριο για τα Μέσα θα καταφέρει πλήγμα στην ανεξαρτησία των Μέσων εάν το δικαστήριο αυτό θα εξαρτάται από το Κοινοβούλιο ή από κάποιο κυβερνητικό όργανο», εκτιμούν τα τέσσερα πρακτορεία στο μήνυμά τους που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Ζούμα.
Παράλληλα το νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο μελετά ένα σχέδιο για την πληροφόρηση που προβλέπει την πιθανότητα να ταξινομούνται οι ειδήσεις σε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια, χωρίς να αποσαφηνίζεται πλήρως η έννοια. Η δημοσίευση τέτοιων ειδήσεων θα επισύρει ποινές που θα φτάνουν έως και τα 25 χρόνια κάθειρξης. «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι αντισυνταγματικό», αναφέρουν τα πρακτορεία σε σχέση και με αυτή εξέλιξη.
Πηγή: in.gr