tromaktiko: Τούρκος Επιχειρηματίας: Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου και ανάπτυξη 2,3% το 2019

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Τούρκος Επιχειρηματίας: Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου και ανάπτυξη 2,3% το 2019



Ερολ Ουσέρ: Οι επενδύσεις η βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην Ελλάδα...


Θετικούς οιωνούς για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας, βλέπουν διεθνείς αναλυτές, ενόψει της εξόδου από την εποχή των μνημονίων, τον Αύγουστο. Ο διάσημος Τούρκος επενδυτικός τραπεζίτης και οικονομολόγος, Ερολ Ουσέρ, προβλέπει ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα αναλύοντας τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς, σημειώνει ότι οι επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 9,6% είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν 0,1% q-o-q (σε εποχικά διορθωμένους όρους), που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αν και το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις, αυτό σηματοδοτεί για πρώτη φορά από το 2006 ότι η οικονομία της Ελλάδας αυξήθηκε και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους. Όσον αφορά τη σύνθεση της αύξησης του ΑΕΠ, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,6% με σημαντική αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω των εταιρικών επενδύσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση αποτέλεσε τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, με συνεισφορά 1,1 pps.

Η ιδιωτική κατανάλωση προσέφερε 0,1 pps , ενώ η δημόσια κατανάλωση έχασε 0,2 μονάδες βάσης από την ανάπτυξη. Ο τομέας των εξαγωγών επωφελήθηκε από την αύξηση της ζήτησης στο εξωτερικό, αλλά το περιεχόμενο εισαγωγών στις εξαγωγές και στις επενδύσεις παρέμεινε υψηλό, μειώνοντας τη συμβολή του εξωτερικού τομέα.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019, αναθεωρήθηκε σε σχέση με τις προβλέψεις για το χειμώνα του 2018. Αυτό αντικατοπτρίζει το σημαντικά χαμηλότερο αποτέλεσμα μεταφοράς για το 2018 λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξησης το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Επιπλέον, η ανεπαρκής απόδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά μπορεί να είναι πιο οικονομικά εκτεταμένα από ό, τι είχε προηγουμένως υποτεθεί και ότι οι σημαντικές βελτιώσεις η απασχόληση απαιτεί περισσότερο χρόνο για να μετατραπεί σε αύξηση της κατανάλωσης.

 Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται δυναμικά και στα δύο έτη, υποστηριζόμενες από περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η πρόσθετη ρευστότητα πρέπει να προέρχεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκκαθαρίσει τις καθυστερούμενες οφειλές, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την υποστήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ισχυρή άνοδος των εξαγωγών

Οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά. Με βάση τις προ-κρατήσεις, ο τουριστικός τομέας κοιτάζει μια ακόμα πολύ καλή εποχή φέτος. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να φθάσουν σε ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, η ζήτηση για εισαγωγές είναι επίσης ισχυρή ως αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές είναι απίθανο να συμβάλουν συνολικά στην ανάπτυξη.

Αύξηση της απασχόλησης και τα επόμενα χρόνια

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2017. Η ανεργία μειώθηκε στο 21,5% και αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 20% μέχρι το 2019. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες φέτος και την επόμενη, λόγω μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επίδραση βάσης από τα φορολογικά μέτρα του προηγούμενου έτους και τη βραδεία ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παρομοίως, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς.

Θετικές προβλέψεις, αλλά προσοχή στους κινδύνους

Η προοπτική εξαρτάται από την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος και προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στήριξης του ESM. Οι δυσμενείς κίνδυνοι για την πρόβλεψη είναι πιο έντονοι και σχετίζονται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων και περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις. Η Ελλάδα έφθασε σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 0,8% του ΑΕΠ το 2017 και σημαντικά – περίπου 2½% του ΑΕΠ - υπερβαίνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESM. (Ο ορισμός του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα, αποκλείει το εφάπαξ κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των εσόδων του ΑΕΠ και του ΑΕΤΑ και μέρος των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση).

 Το αποτέλεσμα, υποστηρίχθηκε από πολλά μέτρα, ιδίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 και τη μεταρρύθμιση της έμμεσης φορολογίας. Εντούτοις, ο μεταφορικός αντίκτυπος της υπερβολικής απόδοσης είναι πιθανόν να είναι περιορισμένος, καθώς επιτεύχθηκε εν μέρει μέσω χαμηλότερων από αναμενόμενων δαπανών και μερικών προσωρινών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής καθυστερούμενων οφειλών μέσω μιας πρωτοβουλίας εθελοντικής γνωστοποίησης.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεράσουν το 3,5% έως το 2019

Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του ESM που θα φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει το 2019, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος. Η πρόγνωση λαμβάνει υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μετά το πρόγραμμα του Μαΐου 2017. Ενόψει της προβλεπόμενης συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς στόχους, η τελευταία θεωρείται ότι εφαρμόζεται με τρόπο ουδέτερο από πλευράς προϋπολογισμού. Το πακέτο περιλαμβάνει μια επανευθυγράμμιση του συνόλου των συντάξεων με τη νέα συνταξιοδοτική φόρμουλα, αποδίδοντας εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019. Η δημοσιονομική επίπτωση αυτού αναμένεται να αντισταθμιστεί από την αύξηση των κοινωνικών και επενδυτικών δαπανών.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, μπορεί να αλλάξουν το δημοσιονομικό μείγμα

Η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τις εν εξελίξει δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επαναλαμβανόμενη υποαπορρόφηση σε σχέση με τους εγκριθέντες δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός που συνιστά σημαντικό αυξητικό κίνδυνο.  Οι κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με ορισμένες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων μισθών, όπως το μέγεθος και η καταγραφή των επιπτώσεων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί · και την έγκαιρη ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναξιολόγησης των αξιών περιουσίας για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ.

Σταδιακή, αλλά συνεχής η μείωση του χρέους

Συνολικά, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 0,4% του ΑΕΠ το 2018 και το 0,2% του ΑΕΠ το 2019. Ενόψει της προβλεπόμενης μείωσης του κενού παραγωγής, το διαρθρωτικό ισοζύγιο της κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από ένα πλεόνασμα της τάξης του 2½% του ΑΕΠ το 2018 έως το 2018 περίπου το 1½% του ΑΕΠ το 2019. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 180,8% το 2016 σε 178,6% το 2017 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της ταχύτερης ονομαστικής αύξησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!