Με το σύνολο των απογραφέντων να έχει ξεπεράσει τις 760.000, τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πτυχιούχοι που βρίσκονταν στις πιο παραγωγικές τους ηλικίες, αναζητούσαν μετά μανίας μια μόνιμη θέση στο δημόσιο, την ίδια στιγμή που μόλις το 5% έχει ηλικία άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, όταν θα ολοκληρωθεί και η απογραφή των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των απογραφέντων είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί, σε ποσοστό που αγγίζει το 82% στο σύνολο των απογραφέντων. Οι άνδρες κρατούν τα πρωτεία και στο δημόσιο τομέα έναντι των γυναικών με το ποσοστό τους να φθάνει το 56% του συνόλου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα εμφανίζονται να είναι από τους πλέον μορφωμένους κλάδους, καθώς το 67% του συνόλου είναι πανεπιστημιακής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδιαφέρον στοιχείο της απογραφής είναι και το γεγονός πως από το δημόσιο κορβανά πληρώνονται και 873 υπάλληλοι που απασχολούνται ως διευθυντές, διευθύνοντες σύμβουλοι, διοικητές, υποδιοικητές και μέλη διοικητικών συμβουλίων.
Νέοι στην σύνταξη
Από τους πλέον ευνοημένους υπάλληλους σχετικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα φαίνεται πως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, καθώς μόλις 43.000 υπάλληλοι σε σύνολο 760.000 εξακολουθούν να εργάζονται μετά το 60ο έτος της ηλικίάς τους, ενώ οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι από τις ηλικίες των κάτω των 20 μέχρι και 30 χρόνων δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ