φτάσαμε αισίως τους 770 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους...
Σαν αριθμός δεν είναι τεράστιος, όταν όμως τον δούμε στα πλαίσια του πληθυσμού, τότε γίνεται εξωφρενικός.
Δεν είναι δυνατόν στην χώρα μας το 7% του συνόλου του πληθυσμού να είναι δημόσιοι υπάλληλοι! (υπολογίζοντας 11 εκατομμύρια κόσμο χοντρικά) Και φυσικά δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με 5 εκατομμύρια (χοντρικά & με επίσημα στοιχεία από την Eurostat) εργατικό δυναμικό, το 15.4% να είναι στο δημόσιο!
Δεν εξετάζουμε αν εργάζονται σκληρά ή όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό δεν είναι το θέμα. Απλά αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν φοροδιαφεύγει (ναι καλά) τότε για κάθε 5 υπαλλήλους στον ιδιωτικό / αυτοαπασχολούμενο , αντιστοιχεί ένας στο δημόσιο τομέα. Δεν είναι λίγο υπερβολή;
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι πέρα από τις κρατήσεις στο μισθό, ο,τι και να κάνεις από εκεί και πέρα πληρώνεις ΦΠΑ (είτε δημόσιος, είτε ιδιωτικός, είτε τουρίστας) οπότε όλοι συμβάλλουν στα έσοδα (αρκεί ο ΦΠΑ να αποδίδεται από τις αγορές).
Διάβασα κάπου ένα σχόλιο του τύπου "είδατε που έλεγαν για 1,500,000 υπαλλήλους και τελικά είναι μόλις και με τα βίας οι μισοί;" Και μετά κατηγορούσε την κυβέρνηση - τρόικα ότι ήσαν υπερβολικοί και ότι αδίκως έριξαν το φταίξιμο στους δημόσιους υπάλληλους.
Δηλαδή φτάσαμε να θεωρούμε τις σχεδόν 700 χιλιάδες ένα φυσιολογικό, για την χώρα μας, νούμερο.
Εγώ με το φτωχό μου μυαλό θα θέσω 2 ερωτήματα:
1) Μας παίρνει οικονομικά ως χώρα να έχουμε τέτοιο ποσοστό στο δημόσιο; (αν ναι πάω πάσο και τελειώνει εδώ)
2) Μήπως η πληθώρα υπαλλήλων συμβάλει αρνητικά στην γραφειοκρατεία, μιας και όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κάτι να κάνουν;
Και όσο αφορά το πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, με τα ποσοστά υπαλλήλων ηλικίας άνω των 60 ετών (5.7%) ακόμα και να περιμένουμε να πάρουν σύνταξη δεν θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός μέσα στην επόμενη 5ετία. Βέβαια το 28% είναι άνω των 50 αυτή την στιγμή, οπότε σε μία 15ετία, κάτι μπορεί να γίνει - αν στο μεταξύ δεν προσληφθεί κανείς, δεν φαλιρίσουμε κ.λ.π.
Το μόνο που μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα στο μεταξύ είναι αυτό που ανακοίνωσαν από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή θα γίνουν ανακατατάξεις για να μοιραστεί ο πληθυσμός καλλίτερα, ανάλογα με το πού υπάρχουν ανάγκες. Χλωμό βέβαια στο μεταξύ να μειωθεί η γραφειοκρατεία.
Γιατί και αυτή η π@@@άνα η γραφειοκρατεία έχει βοηθήσει στο να θάβονται διάφορες υποθέσεις απάτης ή οφειλών προς το δημόσιο αφού υπάρχουν αυτοί που μοιράζουν ψίχουλα στους κατάλληλους πολυθεσίτες για να τρώνε αργότερα με χρυσά κουτάλια.
Στο μεταξύ ας εργαστούμε σκληρά για πληρώνουμε το αργοκίνητο και αδηφάγο κράτος μας, μπας και μείνει τίποτα και για εμάς. Εξ΄ άλλου, για όποιον έχει δει και έχει διαβάσει διάφορα σενάρια περί οικονομίας, μέχρι να πεθάνουμε θα πληρώνουμε τόκους και πανωτόκια. Αυτά θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Άντε και κανένα αγροτεμάχιο στο χωριό.
Περαστικά μας.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ