ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ Η 3η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Η πρόταση της ΔΕΗ στην Μπιρμπίλη και οι ενστάσεις της υπουργού* Με πολυήμερο μπλακ – άουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ
Πρόταση-σοκ για το νομό Λάρισας και ιδίως την επαρχία Ελασσόνας κατέθεσε ο (επιλεγείς από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Τίνα Μπιρμπίλη: εισηγήθηκε να δοθεί το κοίτασμα λιγνίτη της Ελασσόνας σε ιδιώτες ώστε να το αξιοποιήσουν για παραγωγή ενέργειας κι έτσι να «παρακαμφθεί» η απαίτηση της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.Η κα Τίνα Μπιρμπίλη απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ, όμως το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τελικά οι λιγνίτες της Ελασσόνας (παρά την – αντίθετη – θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση) παραμένει ανοιχτό αφού η τρόικα απαιτεί να ανοίξει η αγορά ενέργειας και η κυβέρνηση απορρίπτει (προς το παρόν) την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Οι ανησυχίες στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλες αφού και να μην προχωρήσει φέτος η εκχώρηση σε ιδιώτες των κοιτασμάτων λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, ποιος εγγυάται ότι αυτό δεν θα συμβεί το 2011 ή το 2012 υπό το επιχείρημα της (διαφαινόμενης) πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας;
Άλλωστε, το θέμα ανέκυψε όχι από το κείμενο του μνημονίου αλλά από ένα προσάρτημα (Αnnex), το οποίο φερόταν να το αγνοεί (!) ακόμη και η καθ’ ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το προσάρτημα, τίθενται ρητά χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών (μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία) και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ: ο διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και η εκποίηση των μονάδων πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο.
Μάλιστα, το προσάρτημα... ξεπερνά ακόμη και τη νομοθεσία της ΕΕ αφού μιλά και για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών, να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε ένα ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).
Το ζήτημα ετέθη επίσημα χθες το μεσημέρι από την τρόικα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστα Μαθιουδάκη. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι υπάρχουν τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα για την εφαρμογή της.
Από τις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται ότι το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αποκλείει άλλες λύσεις πέρα από την πώληση μονάδων που θα οδηγήσουν πάντως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ
Οι εναλλακτικές λύσεις συζητήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης σε σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κας Τίνας Μπιρμπίλη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, του κ. Κ. Μαθιουδάκη, του επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Νίκου Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού.
Στη σύσκεψη η ΔΕΗ πρότεινε, κατά πληροφορίες, πέντε εναλλακτικά σενάρια:
- Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας) αποκλειστικά σε ιδιώτες – κατά τις ίδιες πληροφορίες η κα Τίνα Μπιρμπίλη απέρριψε το σενάριο αυτό αμέσως.
- Την πώληση εικονικής ισχύος, δηλαδή την πώληση μέσω πλειστηριασμών, προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης φθηνής ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων που μόνο η ΔΕΗ διαθέτει ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Η υπουργός φέρεται να υιοθετεί το μέτρο ως το έσχατο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, ωστόσο αυτό έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
- Τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το ΔEΣMHE.
- Τη συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες της ΔΕΗ.
- Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιριών σε άλλες χώρες τις E.E.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κ. Μαθιουδάκης κατέθεσε χθες στην τρόικα ένα μείγμα από τις παραπάνω προτάσεις, δηλαδή την εικονική πώληση ισχύος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης μαζί με τις επιμέρους προτάσεις της PAE για την απελευθέρωση της χονδρικής (κοστολόγηση C02, αυστηρή διαχείριση υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και μεγάλες αυξήσεις (από το Φθινόπωρο) στα τιμολόγια ρεύματος προς νοικοκυριά και αγρότες.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ
«Σήμερα, η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζεται δια της αρμόδιας υπουργού, και είναι αρνητική, ενώ η τρόικα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα (σ.σ. πώληση 40% μονάδων) και εκτιμώ πως δεν θα τεθεί», φέρεται να είπε από την πλευρά του στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αφού εξειδικευτούν από την τρόικα όσα περιέχονται στο μνημόνιο.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ διαμήνυσε ότι θέμα πώλησης μονάδων συνεπάγεται πολυήμερο μπλακ-άουτ σε όλη τη χώρα. «Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Η ομοσπονδία δεν διανοείται αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης, αν αυτό συμβεί, την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρός της κ. Νίκος Φωτόπουλος.
Σε ανακοίνωσή της χθες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ» και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Του Γιώργου Μακρή
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας
31/7/2010