tromaktiko: Κρίσιμη Εβδομάδα στο ΧΑΑ, "Κλειδί" για την Πορεία της Αγοράς οι 1.725 - 1.735 μονάδες του Τραπεζικού Κλάδου - Προβληματίζουν οι Ξένες Αγορές.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Κρίσιμη Εβδομάδα στο ΧΑΑ, "Κλειδί" για την Πορεία της Αγοράς οι 1.725 - 1.735 μονάδες του Τραπεζικού Κλάδου - Προβληματίζουν οι Ξένες Αγορές.



Ως ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η τρέχουσα εβδομάδα, μετά την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς (εβδομαδιαίες απώλειες 5%, απώλειες τελευταίων 7 συνεδριάσεων 8,5%),
ενώ την κρισιμότητα της κατάστασης αυξάνει και η κίνηση του Γενικού και του Τραπεζικού δείκτη οριακά κάτω από τα επίπεδα που είχαμε επισημάνει σε όλα τα προηγούμενα σχόλια μας. Αναφορικά με το Γενικό δείκτη, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην κίνηση πέριξ των 1.630 – 1.640 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής 1.626 μονάδες, κλείσιμο Πέμπτης 1.628 μονάδες), ενώ αναφορικά με τον Τραπεζικό δείκτη, στον οποίο, στην παρούσα φάση, στρέφεται η προσοχή μας, “κλειδί” (και για την πορεία του ΧΑΑ συνολικά) κρίνεται η διατήρηση της επαφής και της επιστροφής αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάνω από τα μακροπρόθεσμα επίπεδα των 1.725 – 1.735 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής 1.719 μονάδες, κλείσιμο Πέμπτης 1.729 μονάδες).

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλο που η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς δεν μας εξέπληξε, αντιθέτως θα λέγαμε ότι την περιμέναμε (έχοντας μάλιστα επισημάνει τα παραπάνω επίπεδα στα προηγούμενα σχόλια μας), είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πορεία των ξένων αγορών, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι θεωρούμε την πορεία αυτών ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την προσπάθεια βελτίωσης της βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης εικόνας της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς που παρατηρείται προσφάτως. Κρίνουμε ότι αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, σε συνδυασμό με το “ξανάζεσταμα” της αγοράς από τα σενάρια Deal στον Τραπεζικό κλάδο και οι εξελίξεις αναφορικά με την πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς που αναμένονται τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου (ενδεχομένως και από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας) και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου είναι ικανά να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, αφήνοντας μάλιστα σε δεύτερη μοίρα τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου του 2010 που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες (Διαβάστε το Σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης στο www.greekfinanceforum.com)

Σχόλιο για Τραπεζικό Κλάδο (Up – Date).

Όπως αναφέραμε και παραπάνω και έχουμε τονίσει στα προηγούμενα σχόλια μας, η πορεία του τραπεζικού κλάδου κρίνεται ως το κλειδί για την πορεία της αγοράς συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην κίνηση πέριξ των πολύ σημαντικών επιπέδων των 1.725 – 1.735 μονάδων (μακροπρόθεσμα επίπεδα, από εβδομαδιαίο διάγραμμα), ενώ επιτακτική κρίνεται η επιστροφή πάνω από αυτά τα επίπεδα ή στο χειρότερο σενάριο, η προσπάθεια διατήρησης της επαφής με αυτά. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόσφατη τεχνική βελτίωση που παρατηρείται στο ημερήσιο και το εβδομαδιαίο διάγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ σε συνδυασμό με την επιστροφή των σεναρίων για συγχωνεύσεις στον Τραπεζικό κλάδο, είναι ικανά να επαναφέρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, οδηγώντας υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου και την αγορά συνολικά. Σε αντίθετη περίπτωση, απώλεια των 1.725 – 1.735 μονάδων, αναμένεται να οδηγήσει το δείκτη χαμηλότερα, με τις επόμενες σημαντικές υποστηρίξεις στα επίπεδα των 1.610 – 1.620 μονάδων.
Οι Κρίσιμες Υποστηρίξεις των Βασικών Ξένων Χρηματιστηρίων
Αναφορικά με τις ξένες αγορές, επισημαίνοντας ότι θεωρούμε την πορεία αυτών ως τη μεγαλύτερη απειλή για την όποια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που παρατηρήθηκε στο ΧΑΑ προσφάτως, η προσοχή στρέφεται, μετά και την πρόσφατη διόρθωση, στις σημαντικές υποστηρίξεις τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσουν.

Xetra DAX
Ξεκινώντας από την Ευρώπη και το βασικό Γερμανικό δείκτη Xetra DAX, η αδυναμία κίνησης πάνω από τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 6.360 - 6.380 μονάδων οδήγησε στις πρόσφατες απώλειες, με την προσοχή πλέον να στρέφεται στις σημαντικές μακροπρόθεσμες υποστηρίξεις στα επίπεδα των 6.070 – 6.080 μονάδων, 5.940 (ΚΜΟ 200, πράσινη γραμμή, ημερήσιο διάγραμμα) και χαμηλότερα στις 5.840 – 5.870 μονάδες, επίπεδα στα οποία πραγματικά υπάρχουν πολύ σημαντικές υποστηρίξεις (τόσο από το ημερήσιο αλλά και από το εβδομαδιαίο διάγραμμα). Τέλος, θα αναφέρουμε ότι στο όποιο αρνητικό σενάριο, τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διασπαστούν.

S&P 500
Και σε αυτήν την περίπτωση η συνεχής αδυναμία κίνησης πάνω από τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1.120 – 1.130 μονάδων (δοκιμάστηκαν σε 7 συνεχόμενες συνεδριάσεις) οδήγησαν στις πρόσφατες απώλειες, με την προσοχή να στέφεται στην ανάγκη επιστροφής πάνω από τις 1.080 – 1.100 μονάδες τις επόμενες ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένουμε περαιτέρω διόρθωση μέχρι και τις σημαντικές υποστηρίξεις στα επίπεδα των 1.020 – 1.030 μονάδων (πολύ σημαντικά επίπεδα).

Συνέχιση της νευρικότητας και νέες απώλειες την Παρασκευή στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.079,25 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,40%, ενώ με μικρότερη πτώση 0,16% και o Dow Jones Industrials στις 10.303,15 μονάδες. Με πτώση 0,77% τέλος και o δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.173,48 μονάδες.

Συνέχιση της νευρικότητας και νέες απώλειες την Παρασκευή στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.079,25 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,40%, ενώ με μικρότερη πτώση 0,16% και o Dow Jones Industrials στις 10.303,15 μονάδες. Με πτώση 0,77% τέλος και o δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.173,48 μονάδες.

Με μικρές απώλειες ξεκινάει η εβδομάδα για τις Ασιατικές αγορές, με το Nikkei να σημειώνει (07:59) πτώση της τάξης του 0,65%, στις 9.193,54 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,02% και ο Hang Seng στις 21.067,98 μονάδες.

Αναφορικά με το ευρώ, στις 08:00 βρισκόταν στο 1,2791, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αναμένουμε εξαιρετική νευρικότητα και διακυμάνσεις τη τρέχουσα εβδομάδα.


Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη για το μήνα Ιούλιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% (y-o-y) από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.



Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!