tromaktiko: Σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός του Ιράν αύριο Σαββάτο 21 Αυγούστου

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός του Ιράν αύριο Σαββάτο 21 Αυγούστου



Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο Ιράν προβλέπεται για το Σάββατο 21 Αυγούστου, οπότε θα φορτωθεί το καύσιμο στον αντιδραστήρα... επιβεβαίωσε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας «Rosatom» Σεργκέι Κιριγιένκο.

Ο ίδιος, μιλώντας με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε πως η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού - που θα γίνει υπό τον έλεγχο των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας - σηματοδοτεί το γεγονός ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει δικό του σύστημα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Ο ίδιος υποστήριξε πως με την έναρξη του σταθμού γίνεται φανερό ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Φυσικά, όσο και αν η Ρωσία επιδιώκει να εμφανίζεται ως «προστάτης» οποιασδήποτε χώρας για το δικαίωμά της να αναπτύσσει ένα τέτοιο δικό τους σύστημα, στην ουσία πρόκειται - εκτός από πολιτικές σκοπιμότητες - και για καθαρά οικονομική συναλλαγή καθώς έχει υπογράψει από το 1995 συμφωνία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού.

Η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού στο Μπουσέρ σημειώνεται σε μια στιγμή που είναι εκρηκτικό το κλίμα στην περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης επίθεσης να είναι στα σκαριά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!