tromaktiko: Μετά τους «300» έρχεται η μάχη του Μαραθώνα!

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Μετά τους «300» έρχεται η μάχη του Μαραθώνα!



Το ελληνικό ηθικό αναπτερώθηκε το 2007, βλέποντας στους κινηματογραφικούς «300» τον Λεωνίδα να φωνάζει το θρυλικό «This is Sparta!» (Αυτή είναι η Σπάρτη!), πριν ορμήσει στον περσικό στρατό.

Το ιρανικό ηθικό, αντίθετα, καταβαραθρώθηκε και ο κόσμος μίλησε για αντιιρανική αμερικανική προπαγάνδα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ζακ Σνάιντερ και ο κομίστας Φρανκ Μίλερ επιστρέφουν στην ιστορία των Περσικών Πολέμων, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της νέας ταινίας «Ξέρξης». Ο τίτλος, όμως, είναι αρκετά παραπλανητικός γιατί ο δημιουργός του κόμικς δεν σκοπεύει να αναμορφώσει την προκλητική για το Ιράν ανδρόγυνη εικόνα του Ξέρξη με τα πολλαπλά χρυσά και φανταχτερά πίρσινγκ.

«Ο κορυφαίος χαρακτήρας είναι ο Θεμιστοκλής», σημειώνει ο Μίλερ, και η ιστορία αφορά τη Μάχη του Μαραθώνα. «Ο Θεμιστοκλής είναι ο πατέρας της Δημοκρατίας. Πρόκειται περισσότερο για τις επιλογές αυτών των ανθρώπων», συμπληρώνει ο Σνάιντερ, μιλώντας στο πρόσφατο φεστιβάλ Comic-Con. Οι Σπαρτιάτες έλεγαν: «Πολεμούμε, πεθαίνουμε», οπότε αυτή είναι μια απλή επιλογή για αυτούς, δεν είναι συνθηκολόγηση. Το «κουλ» με τον Θεμιστοκλή και τη συμμορία του είναι ότι τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ή χωρίς προκλήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερο πολιτική σκέψη για να συμφωνήσουν όλοι».
Μετά τους «300» έρχεται η μάχη του Μαραθώνα

Τα γεγονότα της ταινίας ξεκινούν δέκα χρόνια πριν από τους «300» και η ιστορία ξεκινάει με τη Μάχη του Μαραθώνα. Ομως, η αφήγηση είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη ταινία, καθώς περιλαμβάνει την αναζήτηση του Ξέρξη για τη θεότητα. «Ο Ξέρξης είναι ένας μεγαλομανής και αντιλαμβάνεται τα πάντα σαν ένδειξη της θεότητάς του. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που του μοιάζουν», λέει ο δημιουργός του κόμικς.

«Από την αρχή συμφωνήσαμε ότι δεν θα κάνουμε ένα πρίκουελ ή ένα σίκουελ - ένα «301» για να αρπάξουμε κάνα φράγκο», τονίζει ο ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής «Legendary Pictures», Τόμας Ταλ, υπεύθυνος και για τις επιτυχίες «Ο Σκοτεινός Ιππότης» και «Η Τιτανομαχία». «Είπαμε ότι αν η ιστορία είναι καλή και προκύψει οργανικά από τον Φρανκ, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί».

Η πρώτη ταινία συγκέντρωσε 456 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, έχοντας μόλις 67 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό. Σαν να χρειάζεται να απολογηθεί για τον αντίκτυπο των «300», ο Φρανκ Μίλερ λέει: «Η πρόθεσή μου παρεξηγήθηκε γιατί με πολλούς τρόπους οι «300» ήταν ένα μελετημένο κομμάτι προπαγάνδας. Κάθε φορά που εργάζομαι σε μια ιστορία, διαλέγω και μια οπτική. Στη συγκεκριμένη, η προσέγγιση ήταν να την πω με τον τρόπο που θα την έλεγαν οι Σπαρτιάτες γύρω από τη φωτιά».

Με τον «Ξέρξη» η οπτική μεταφέρεται στη μεριά των Αθηναίων. Δύο χαρακτήρες από την προηγούμενη ταινία θα εμφανιστούν ξανά. Ο προδότης Εφιάλτης παίζει έναν ρόλο στη νέα ιστορία, αλλά και ο Λεωνίδας θα κάνει μια μικρή εμφάνιση. Ο ηθοποιός που τον ερμήνευσε, Τζέραλντ Μπάτλερ, έγινε από τότε σούπερ σταρ. Ετσι, ο σκηνοθέτης Σνάιντερ θα του ζητήσει ξανά να συμμετάσχει, αν και παραδέχεται ότι δεν έχει μιλήσει ακόμα μαζί του. Μιλώντας για τις διαφορές των δύο ταινιών, ο Σνάιντερ επεσήμανε ότι αν και ο Λεωνίδας στους «300» ήταν ένας σούπερ πολεμιστής, «ο Θεμιστοκλής είναι διαφορετικός. Είναι εμείς. Αυτή η ταινία αφορά πολύ περισσότερο τον καθημερινό άνθρωπο».

Ο Μίλερ συμπληρώνει: «Με τον Θεμιστοκλή έχω έναν χαρακτήρα που είναι σχεδόν το εντελώς αντίθετο του Λεωνίδα, στο ότι ο Θεμιστοκλής ήταν ένας ψεύτης, συνωμότης και μια υπέροχη ηρωική φιγούρα».

Η ομάδα δουλεύει
Χωρίς να ανακοινώνει κάποια ημερομηνία, ο Σνάιντερ δήλωσε στους «Λος Αντζελες Τάιμς» ότι η συμφωνία για τη μεταφορά του κόμικς στον κινηματογράφο έχει ήδη «κλείσει» και ότι η ομάδα των σεναριογράφων έχει ξεκινήσει να γράφει.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!