Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα θα τεθεί υπό διαβούλευση από τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, ώστε ο νέος νόμος να τεθεί σε ισχύ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο νέος εκλογικός νόμος, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και αποτελεί μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου Σκανδαλίδη, δηλαδή την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες (σε αντίθεση με το νόμο Παυλόπουλου, που έχει προσαυξήσει το μπόνους κατά 10 έδρες) και το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτυγχάνεται αυτοδυναμία με ποσοστό γύρω στο 40,2%, ενώ παραμένει η αναλογικότητα του 87% των εδρών.
Η μεγάλη καινοτομία του νέου νόμου θα είναι η εκλογή με λίστα 120 βουλευτών στις 13 περιφέρειες της χώρας που δημιουργούνται βάσει της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”. Οι υπόλοιποι 180 βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, που θα συσταθούν επίσης βάσει του “Καλλικράτη” στους 52 νομούς της χώρας. Δηλαδή οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Ο θεσμός των βουλευτών επικρατείας καταργείται, ενώ ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι αριθμητικά το λιγότερο μία και το περισσότερο πέντε. Αυτό σημαίνει ότι θα σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε Αττική και Θεσσαλονίκη με βάση το εκλογικό μέτρο των 50.000 έως 60.000 κατοίκων.
Τι θα ισχύει
Σύμφωνα με το σχέδιο και τη μελέτη της “επιτροπής Ραγκούση”:
- Στη Β' Αθηνών θα δημιουργηθούν 26 μονοεδρικές περιφέρειες στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα. Στην Α' Αθηνών 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στα εκλογικά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας.
- Στις δύο περιφέρειες του Πειραιά θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στους 11 δήμους του “Καλλικράτη”, ενώ στην περιφέρεια της Αττικής θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα εκτείνονται στα όρια των νέων δήμων.
- Στη Θεσσαλονίκη (Α' και Β' εκλογική περιφέρεια) οι 14 μονοεδρικές θα αντιστοιχούν στους 17 νέους δήμους της συμπρωτεύουσας.
Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται στην Καβάλα, την Ημαθία, το Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο.
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ