tromaktiko: Τα anti-virus δε μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς όλα τα σύγχρονα malware

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Τα anti-virus δε μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς όλα τα σύγχρονα malware



Ο Ron Clarkson, αντιπρόεδρος της CoreTrace Corporation, δήλωσε ότι απ' όταν οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού
 έβαλαν ως στόχο τα μεγάλα οικονομικά οφέλη, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι hacker παραμένουν μπροστά από τους διώκτες τους, τους κατασκευαστές antivirus, σύμφωνα με το περιοδικό Infosecurity.



Το κακόβουλο λογισμικό δεν έχει γίνει μόνο περισσότερο πολυμήχανο, αλλά έχει αυξηθεί τόσο σε πλήθος όσο και σε ποικιλία, σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Τα τελευταία είκοσι χρόνια το παιχνίδι της γάτας (antivirus) με το ποντίκι (hackers) είναι διαρκές. Όταν η μία πλευρά εφεύρισκε κάτι καινοτόμο, η άλλη πλευρά πάντα έβρισκε κάτι να το αντιμετωπίσει άμεσα. Τις περισσότερες φορές η διαμάχη ήταν ένας ήπιος ανταγωνισμός, ανάμεσα στους hacker που έψαχναν για κωδικούς και στους προγραμματιστές που προσπαθούσαν να τους δυσκολέψουν.


Αν και οι εταιρείες ασφαλείας έχουν εντοπίσει αυτές τις περίτεχνες επιθέσεις και τις αντιμετωπίζουν, οι ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας, όπως ο Golden Richard III, καθηγητής πληροφορικής στο University of New Orleans, ισχυρίστηκε ότι οι κατασκευαστές antivirus χάνουν τη μάχη. Οι ιοί κερδίζουν, μιας και η άμυνα δε δρα αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι hacker είναι πραγματικά έξυπνοι και έχουν στη διάθεσή τα απαραίτητα μέσα.


Ο Danny Quist, ειδικός στο κακόβουλο λογισμικό στο LLC, είπε ότι το σύγχρονο επιβλαβές λογισμικό χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές απόκρυψης της ταυτότητάς του. Ακόμα και η πιο εξελιγμένη έκδοση antivirus μπορεί να ανιχνεύσει μόνο το 40 έως 70% του κακόβουλου λογισμικού. Επίσης είπε ότι κάποια malware παρουσιάζονται ως ασφαλής κώδικας, ο οποίος μπορεί να ανιχνευθεί ως ύποπτος από το antivirus μόνο όταν εκτελεστεί. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά. Άλλα malware μπερδεύουν τον ίδιο τους τον κώδικα και καταστρέφουν τα σημεία που αναζητά το antivirus. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα malware δεν περιέχουν επικίνδυνο κώδικα, αλλά τον κατεβάζουν από ιστοσελίδα αφού πρώτα περάσουν τον έλεγχο του antivirus. Άλλες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού, κάνουν όλα τα προαναφερθέντα κι ακόμη περισσότερα.


Οι ειδικοί ασφαλείας συμβουλεύουν τους χρήστες να προστατεύουν πλήρως τον υπολογιστή τους ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Οφείλουν να περιηγούνται προσεκτικά στο διαδίκτυο, εκτός από την εγκατάσταση anti-virus και όλων των ενημερώσεων ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν.
 
 
Πηγή: adslgr.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!