Την πατέντα αντιλήφθηκε η Ars Technica και ενώ η περίληψη περιγράφει μια εφαρμογή προσανατολισμένη στην ασφάλεια - μη εξουσιοδοτημένη χρήση μιας συσκευής, όπως το iPhone, με αποτέλεσμα να ειδοποιείται ο νόμιμος ιδιοκτήτης μέσω email, φωνητικής ειδοποίησης ή άλλης υπηρεσίας - το πλήρες κείμενο αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμα και το “σπάσιμο”, το ξεκλείδωμα, η άρση των περιορισμών, η αλλαγή κάρτας SIM ή ακόμα και η μετακίνηση της συσκευής εκτός των ορίων μιας προκαθορισμένης περιοχής θα μπορούσε να ενεργοποιήσει είτε πλήρες κλείδωμα της συσκευής είτε μπλοκάρισμα επιλεγμένων δυνατοτήτων της.
Εκτός από πλήρες ή μερικό μπλοκάρισμα αυτού του είδους, η συσκευή θα μπορεί επίσης να τραβήξει φωτογραφία αυτού που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
Σε ένα “χειρότερης περίπτωσης” σενάριο, προτείνεται ότι η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα που περιγράφεται στην πατέντα, για να παρακολουθήσει το ξεκλείδωμα και το “jailbreaking” (διαδικασία που επιτρέπει στις συσκευές Apple να τρέχουν λογισμικό τρίτων, μη εξουσιοδοτημένο), μπλοκάροντας αυτόματα τις συσκευές από μακριά και τραβώντας ακόμα και φωτογραφίες του ατόμου που τροποποιεί τη συσκευή.
Η πατέντα επίσης περιγράφει διάφορες μεθόδους, με τις οποίες η συσκευή Apple θα μπορεί να παρακολουθεί ένα μη εξουσιοδοτημένο χρήστη, όπως ανάλυση φωνής, αισθητήρες χτύπων καρδιάς, κάμερες, επιταχυνσιόμετρα και προκαθορισμένοι κώδικες.
Πάντως, το πλήρες μπλοκάρισμα δε συμφωνεί με την πρόσφατη απόφαση του DMCA (νόμου για την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία στις Η.Π.Α.), σύμφωνα με την οποία το “jailbreaking” είναι νόμιμο, αν και η Apple έχει πει ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την εγγύηση της συσκευής.
Αυτό το νέο σύστημα που περιγράφει η πατέντα θα μπορούσε λοιπόν να ενημερώνει την Apple ότι έχει γίνει τέτοιου είδους τροποποίηση.
Φυσικά υπάρχουν και πρακτικές εφαρμογές: Θα μπορούσε αυτόματα να αλλάζει τις δυνατότητες ή ακόμα και τα προφίλ χρήστη ανάλογα με το πρόσωπο που κρατάει τη συσκευή - βολικό για αυτούς που θέλουν να μοιράζονται ένα iPad με άλλα μέλη της οικογένειας.
dailytech.gr