tromaktiko: Σε τρία καυτά μέτωπα θα επικεντρωθεί από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Σε τρία καυτά μέτωπα θα επικεντρωθεί από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση



Σε τρία καυτά μέτωπα θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα και να βγει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να εξοικονομήσει έως το 2014, από τους νέους φόρους που έχει ανακοινώσει και τις περικοπές δαπανών, επιπλέον 30 δισ. ευρώ προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να...
περιοριστεί στο 2,6% του ΑΕΠ.

Oι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανεβάζουν τις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για την εξαετία 2010-2015 στα 387 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των 110 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διεκδικήσει από τις αγορές τα εναπομείναντα 277 δισ. ευρώ, όταν το ετήσιο ΑΕΠ μόλις ξεπερνά τα 230 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ωστόσο ότι σε τρία καυτά μέτωπα θα κριθούν όλα:

Στη φοροδιαφυγή και στα έσοδα, στη μείωση των δαπανών και της σπατάλης σε Δημόσιο-ΔΕΚΟ και στην τόνωση της ανάπτυξης, όπως και στη μείωση των τιμών αγοράς που εξακολουθούν να είναι υψηλές «ροκανίζοντας» κατανάλωση και ανταγωνιστικότητα.

Γι' αυτό και από τη Δευτέρα που επιστρέφει στο γραφείο του, θα έχει σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες και συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στα μέτωπα αυτά θα δοθεί όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

1) Έσοδα και φοροδιαφυγή: Στο πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2010 θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα 26,4 δισ. ευρώ. Μόνο τότε θα έχει εκπληρωθεί ο φετινός στόχος των εσόδων, ο νέος προϋπολογισμός δεν θα κληρονομήσει «μαύρη τρύπα» και δεν θα χρειασθεί να επιβληθούν νέοι φόροι το φθινόπωρο, εκτός από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών και τη μετάταξη πολλών εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που προβλέπονται ήδη από το Μνημόνιο.

Πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στόχο, αφού στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν σε 28,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 2,6 δισ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί όπως η αύξηση του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, ενώ θα εισπραχθούν το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεδομένων όμως των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η ύφεση της οικονομίας, ο στόχος των εσόδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα περιστολής της φοροδιαφυγής.

Γι' αυτό και από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μπαράζ νέων ελέγχων σε κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, τους οποίους το ΣΔΟΕ κατατάσσει υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες κ.ά.), σε φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία, όπως και στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων.

2) Δαπάνες και σπατάλη: Η κυβέρνηση παρ' ότι εμφανίζει στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% (ποσοστό που υπερβαίνει στον ετήσιο στόχο του 5,5%), το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο και στις συντάξεις, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου.

Τα ελλείμματα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτα και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν τα αιτήματα υπουργείων και επιχορηγούμενων φορέων για καταβολή επιχορηγήσεων και για την κάλυψη ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ξεφύγει από τους στόχους.

Στις συνθήκες αυτές, το υπουργείο Οικονομικών καλείται για περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010 σε 30 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο το ύψος των δαπανών ανήλθε στα 37,8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τις δαπάνες θα είναι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τα μέτρα που ετοιμάζονται για τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, φορείς στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές από τον Σεπτέμβριο.

3) Όσοι φόροι και να μπουν, χωρίς ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος και η ελληνική οικονομία δεν θα βγουν από την «επικίνδυνη ζώνη». Φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει βουτιά ελαφρώς μικρότερη από 4%, όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΔΝΤ, ενώ για το 2011 αναμένουν πτώση 2,5%.

Οι προβλέψεις αυτές, όμως, στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αναμένονται παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων, στις συναλλαγές σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών, ρυθμίσεις για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, καθώς και ο νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!