αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
«Συνήθως πιστεύουμε ότι οι ωκεανοί είναι γαλάζιοι, στην πραγματικότητα όμως έχουν ένα πρασινωπό χρώμα» δήλωσε ο Ανάντ Γκναναντέσικαν, επικεφαλής της μελέτης. «Το γεγονός ότι δεν είναι γαλάζιοι έχει επίδραση στην κατανομή των τροπικών κυκλώνων» εξήγησε.
Το πράσινο φυτοπλαγκτόν ζει κοντά στην επιφάνεια του νερού, καθώς χρειάζεται ηλιακή ενέργεια για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με την οποία παράγει την τροφή του. Στη φωτοσύνθεση, κεντρικό ρόλο παίζει η χλωροφύλλη, η οποία απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και την εμποδίζει έτσι να διεισδύσει σε μεγάλα βάθη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία να συσσωρεύεται κοντά στην επιφάνεια του νερού. Χωρίς τη χλωροφύλλη, το ηλιακό φως θα έφτανε σε μεγαλύτερα βάθη και θα άφηνε έτσι την επιφάνεια αρκετά ψυχρότερη.
Με τη σειρά του, το ψυχρό νερό επηρεάζει την κυκλοφορία του αέρα στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και δημιουργεί ανέμους «που τείνουν να εμποδίζουν τις καταιγίδες από το να αναπτύξουν την απαραίτητη υπερδομή που θα τους επέτρεπε να εξελιχθούν σε κυκλώνες» αναφέρουν οι ερευνητές.
Οπως αναφέρει το AFP, η έρευνα του Δρ Γκναναντέσικαν, βασίστηκε σε προσομοιώσεις διαφόρων μεταβολών στη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην περιοχή του Βορείου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η χλωροφύλλη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κυκλώνων.
Τα αποτελέσματα έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση από το Geophysical Research Letters.
Οπως επισήμαναν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση φυτοπλαγκτού βρίσκεται σε πτώση από τον προηγούμενο αιώνα.