tromaktiko: Σχετικά με την έρευνα για την μετανάστευση των νέων (απόψεις αναγνωστών)

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Σχετικά με την έρευνα για την μετανάστευση των νέων (απόψεις αναγνωστών)



Kαθώς και αλλά ποστ και ρεπορτάζ ειδήσεων (κύριων star και alpha) έχω να πω ότι βαρέθηκα να διαβάζω συνέχεια άτομα που λένε "σιγά μην κάτσω ελλάδα να δουλευω για 600 ευρώ θα πάω έξω που θα αναγνωριστούν τα προσόντα μου".
Κάποιοι νομίζουν ότι με το που φτάσουν στο εξωτερικό θα τους περιμένουν οι εταιρίες στο αεροδρόμιο να υπογράψουν τα συμβόλαια για να τους δώσουν δουλειά για 10 χιλιάρικα το μήνα.

Επειδή έχουμε ζήσει κάποιοι από μας έξω και ξέρουμε και από ζωή και από αγορά εργασίας, επιτρέψτε μου να σας διαλύσω το μύθο.

Για παράδειγμα στο Λονδίνο που ακούω πολύ να το αναφέρουν εδώ πέρα, βρίσκει κάποιος εύκολα δουλειά; η απάντηση είναι όχι. στις περισσότερες δουλειές υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός για μια θέση και πολλές φορές γραπτά τεστ. Να μην αναφερθώ στο τελευταίο διαγωνισμό της Εθνικής τράπεζας αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτω των 30 ετών που από τους 16000 υποψήφιους μόνο οι 3000 επέλεξαν πάνω από τα μισά κουτάκια σωστά. Οι υπόλοιποι απόφοιτοι πανεπιστημίων δεν μπορούσαν καν να επιλέξουν το σωστό κουτάκι σε πανεύκολες ερωτήσεις τύπου "που θα γίνουν οι ολυμπιακοί του 2012", "τi επίτροπος είναι η Δαμανάκη". Έχει κανείς την εντύπωση ότι αν κάποιος από αυτούς τους 13000 πάει Αγγλία (και όσοι άλλοι νεοέλληνες αυτού του επιπέδου) θα καταφέρει να περάσει ένα τεστ γνώσεων εκεί πέρα και να του δώσουν δουλειά?

Δεύτερον και να βρεις δουλειά ναι οκ, θα περνεις υπερδιπλάσια από την Ελλάδα αλλά έχει παρά πολλά μειον. Θα πάρεις π.χ. 1400 ευρώ, αλλά θα ξυπνάς από της 6 να πάρεις το μέτρο για να πας στη δουλειά 30-40 χιλιόμετρα πιο πέρα και θα φτάνεις σπίτι μετά της 7 το βράδυ (8 ώρες δουλειά συν υποχρεωτικό διάλειμα 1 ώρα άθροισμα 9 ώρες τη μέρα χωρίς τυχόν υπερωρίες). Στην καλύτερη περπιτωση, αν είσαι π.χ. 5-10 χιλιόμετρα από τη δουλειά θα πληρώσεις 3 ευρώ στα ΜΜΜ. Αν είσαι στο μέσο oρο 20-40 κμ απόσταση θα πληρώνεις τη μέρα για μεταφορές 5-7 ευρώ και φυσικά θα χάνεις 1-2 ώρες τη μερα στα τρένα και στα λεωφορεία. Για αγορά αυτοκινήτου ούτε λόγος. Πάρκιν πανάκριβα. Νοίκι για αξιοπρεπές στούντιο σε μη επικίνδυνη γειτονιά στη ζώνη ένα ή δύο θέλεις 800-1000 ευρώ. Μπορείς βέβαια να βρεις σπίτι στη ζώνη 10 με νοίκι 400 μόνο ευρώ, Αλλά θα θέλεις 3 ώρες τη μέρα στα τρένα και 40 ευρώ για εισιτήρια. Βέβαια μπορείς να συγκατοικήσεις. αλλά δε νομίζω κανείς από αυτούς τους νεολληνες που πετάνε το "σιγά μην κάτσω ελλάδα" να έχουν διαθέσει να συγκατοικούν με 2-3 πακιστανούς για να μπορούν να επιζήσουν.

Και τρίτον στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλευεις 40 χρόνια. Στην αγγλία πόσο νομίζετε δουλευουν? 25 και μετά περνούν σύνταξη? Ή έχει καμία διάφορα το 40 από το 39 και το 38?  Που ούτως η άλλως το να φτάσει στα 41-42 χρόνια στην αγγλία η συνταξιοδότηση θέμα μηνών είναι.

Σας παρακαλώ δημσιεύστε το να ηρεμήσουν μερικοί.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

----------------------------------------------------------
Δυστυχώς αυτό είναι η τραγωδία της χώρας μας. Ένα σημαντικό ποσοστό των απόφοιτων των πανεπιστημίων μας προτιμούν να μεταναστεύσουν παρά να μείνουν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν το σύστημα και τις συνθήκες εργασίας εδώ στην χώρα τους(αν φυσικά θεωρούν την Ελλάδα χώρα τους). Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι αυτοί οι ίδιοι είναι το κράτος και ότι αλλαγή προκύψει θα πρέπει να αρχίσει απ' αυτούς. Αν ένας σοβαρός επιστήμονας θέλει να κάνει την έρευνα του εδώ θα πρέπει να πείσει το πολιτικό μας σύστημα και τους φορολογούμενους πολίτες για ποιο λόγο πρέπει το κράτος(εμείς δηλαδή) να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα του. Πρέπει να πείσει με επιχειρήματα για ποίους λόγους το κράτος(εμείς δηλαδή) να αυξήσει τα χρήματα πού διαθέτει για την παιδία, την έρευνα Αλλά αυτό πρέπει να το κάνει με επιχειρήματα και όχι με τσαμπουκά και καταλήψεις. Και θα πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς που μείναμε η επιστρέψαμε στην Ελλάδα δεν είναι γιατί δεν τα καταφέραμε αλλού. Μπορεί να μείναμε η να επιστρέψαμε γιατί βλέπουμε και τα καλά αυτής της χώρας, μπορεί γιατί έχουμε μία αίσθηση ευθύνης και περηφάνιας για αυτόν τον τόπο να και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα κακά της με τον δικό μας απλό τρόπο. Γιατί αυτά είναι τα λιγότερα που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τους αγρότες και οικοδόμους γονείς που με πολλές θυσίες μας αξίωσαν να σπουδάσουμε. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ και να περνούν ζωή και κότα στις πλάτες των φορολογούμενων. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ζωή χαρισάμενη ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΤΥΧΙΟ.


Μπορεί να νομίζουν ότι αυτή η χώρα δεν του αξίζει, και ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο, και πιθανόν να έχουν δίκιο. Η εύκολη λύση είναι να πάνε σε χώρα όπου νομίζουν τους αξίζει και υπάρχει ένα καινούργιο αεροδρόμιο που θα τους πάει όπου ποθεί η καρδιά τους. Η άλλη λύση είναι να μείνουν και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αυτού του τόπου στην βελτίωση της λειτουργίας των ιδρυμάτων του, οι υπηρεσίες στον πολίτη, η ανάπτυξη του φυσικού και πνευματικού χώρου και να αξιοποιηθεί πλήρες η πολιτιστική, ιστορική και παραδοσιακή κληρονομιά μας. Δεν λέω ότι θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις

Ευχαριστώ
ΛΠΗ
Λεωνίδιο Αρκαδίας

--------------------------------------------------------
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!