tromaktiko: Εκτός... Αρκτικής μένει η ΒΡ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Εκτός... Αρκτικής μένει η ΒΡ



Εκτός της κούρσας άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική μένει η ΒΡ, πληρώνοντας -προφανώς- το τίμημα της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού...

Εκπρόσωπος του πετρελαϊκού κολοσσού επιβεβαίωσε ότι η ΒΡ «δεν συμμετέχει στον τελικό γύρο για την υποβολή προσφορών» για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη Γροιλανδία, δίχως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της Guardian, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας και η ΒΡ φαίνεται να συμφώνησαν ότι θα ήταν «ανάρμοστο» για την εταιρεία να εμπλακεί -τη συγκεκριμένη τουλάχιστον χρονική στιγμή.

«Με τα πλοία της Greenpeace να παρενοχλούν την Cairn Energy -μια εταιρεία με ‘άσπιλο’ ιστορικό ασφάλειας-, ο καθένας συνειδητοποιεί ότι θα ήταν πολιτική τρέλα να δοθεί το 'πράσινο φως' στη ΒΡ», δηλώνει χαρακτηριστικά πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας. Επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που ήθελαν τη ΒΡ να υφίσταται σοβαρό πλήγμα όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στην αξιοπιστία της και να αναδεικνύεται σε «persona non grata» σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές (όπως η Αρκτική), μετά το ατύχημα στην εξέδρα Deep-water Horizon. Διότι, όπως προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι, εάν στον Κόλπο του Μεξικού χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να διαλυθεί ή να εξατμιστεί μόλις το ένα τέταρτο των 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα, μία τέτοια επιχείρηση στην Αρκτική -υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες- θα έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτη. Συνειδητοποίηση που καθιστά τη ΒΡ ως μη αξιόπιστο «παίκτη» στην κούρσα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου που κρύβει ο πυθμένας της Αρκτικής.

Φυσικό αέριο
Εκεί όπου η Cairn ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εντόπισε φυσικό αέριο. Ανεβάζοντας τον πετρελαϊκό πυρετό σε μία περιοχή που εδώ και καιρό αποτελεί «μήλον της έριδος», πυροδοτώντας μία φρενήρη κούρσα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Αρκτική. Οι νικητές της συγκεκριμένης «κούρσας» θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες -η ΒΡ ωστόσο θα είναι απούσα...

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!