tromaktiko: Ισραηλινό «χρυσωρυχείο»

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ισραηλινό «χρυσωρυχείο»



Προοπτικές για «χρυσή» συνεργασία ανοίγουν Ελλάδα και Ισραήλ.
Ευρεία συμφωνία για συνεργασία Αθήνας- Τελ Αβίβ σε σειρά τομέων που αρχίζει από την κοινή δράση των λόμπι ισχύος των δύο χωρών στις ΗΠΑ μέχρι τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων οριστικοποιήθηκε χθες στον Πόρο κατά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου με τη συμμετοχή και της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

O τομέας της άμυνας και της ασφάλειας, όπως και η πολιτικο-διπλωματική συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο κατά την κλειστή σύσκεψη μιάμισης ώρας που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί και οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος, Δημ. Δρούτσας και Παν. Μπεγλίτης.

Είναι ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύχθηκε από την πρώτη ακόμα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι δύο ισχυροί παράγοντες του ελληνικού και του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ συναντήθηκαν ήδη στην Ουάσιγκτον για να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Και αυτοί μπορεί να είναι, όπως έλεγαν ειδικοί αναλυτές, από καθαρά διπλωματικά θέματα μέχρι την προώθηση στην Ελλάδα επενδυτικών δράσεων ισραηλινού- και όχι μόνο - ενδιαφέροντος.

Η οικονομική και επιχειρηματική πτυχή της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεταφορά τεχνολογίας και οι συμπαραγωγές στον αμυντικό τομέα, διαπιστώθηκε ότι δίνει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές: «Αποτελεί χρυσωρυχείο» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά για τις αμοιβαίες προοπτικές που ανοίγονται ο κ. Νετανιάχου στους συνομιλητές του. Μήνυμα που φρόντισε άλλωστε, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, να περάσει στους ισραηλινούς επιχειρηματίες, τόσο με τις δηλώσεις του που τους κάλεσε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα όσο και με την επιλογή του να πάει σε ένα ελληνικό νησί, όπως ο Πόρος, «κάνοντας νεύμα στους συμπατριώτες του για τουρισμό στην Ελλάδα». «Εχουμε κοινά χαρακτηριστικά ως χώρες σε πολλά θέματα και μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

Τόσο τα θέματα άμυνας και ασφάλειας (που θα εξειδικευθούν από τα Γενικά Επιτελεία σε ειδικές συναντήσεις) όσο και οι άλλοι τομείς άμυνας θα παρακολουθούνται από μεικτή διυπουργική επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία «θα επιλύει και θα ενδυναμώνει» τις σχετικές διαδικασίες. Η ίδια επιτροπή θα εξειδικεύσει τους τομείς συνεργασίας «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Για το Παλαιστινιακό
Στον διπλωματικό τομέα ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε- και βρήκε ευήκοον ους- την ετοιμότητα της Αθήνας να προσφέρει βοήθεια για την έναρξη του απευθείας διαλόγου ΙσραηλινώνΠαλαιστινίων, αλλά και να συμβάλει προσωπικά σε συνεργασία με ΗΠΑ και Ε.Ε. στην άρση εμποδίων που θα προκύψουν, αφού στο πρόσωπό του υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των Αράβων.

Κατά τις συζητήσεις υπήρξε αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή, διατυπώθηκαν από την πλευρά του Ισραήλ οι θέσεις του για το Ιράν και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και για το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Αθήνας- Τελ Αβίβ πρέπει να αναπτυχθούν και προχωρούν ανεξάρτητα από το «Κεφάλαιο Τουρκία». Για την Αθήνα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν θέλει με τίποτα η σχέση Αθήνας- Τελ Αβίβ να αντανακλά τη σχέση Ισραήλ- Τουρκίας, τόνισε αρμόδια πηγή, που πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν είναι συγκυριακή, έχει ξεκινήσει από καιρό με σχεδιασμένες κινήσεις.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!