Προειδοποιούν όμως ότι αυτού του είδους η φυσική άσκηση δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό (π.χ. φυσιοθεραπευτή)... Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πλήττει τις αρθρώσεις κυρίως, παράλληλα όμως μειώνει αισθητά την μυική μάζα και δύναμη, ακόμα και στους ασθενείς που ανταποκρίνονται καλά στην θεραπεία με φάρμακα.
Συνήθως οι ασθενείς κάνουν -μετά από συμβουλή του γιατρού τους- ήπιες ασκήσεις στο σπίτι τους για να σταματήσουν την ακαμψία των αρθρώσεων και να αμβλύνουν το συνοδευτικό πόνο. Όμως η νέα μελέτη συνιστά πιο «επιθετική» και εντατική άσκηση και μάλιστα με βαράκια.
Οι ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 28 εθελοντών σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μια έκανε τις συνήθεις ήπιες ασκήσεις και η άλλη… άρση βαρών. Μετά από έξι μήνες, οι γενικότερες φυσικές λειτουργίες των ατόμων στη δεύτερη ομάδα με τα βαράκια είχαν βελτιωθεί κατά 20 - 30% σε σχέση με την πρώτη ομάδα ασθενών. Επίσης, η σωματική δύναμη των ασθενών που είχαν ασκηθεί με τα βαράκια, είχε αυξηθεί θεαματικά κατά 120%.
Η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, απώλεια χόνδρου και διάβρωση των οστών, οδηγώντας τελικά στην καταστροφή των αρθρώσεων. Η νόσος μπορεί ακόμα να επηρεάσει άλλους ιστούς και όργανα, όπως τους πνεύμονες, τα μάτια και τον μυελό των οστών. Μετά από δέκα χρόνια με την πάθηση, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν κανονικά σε καθημερινή βάση.
Η άσκηση με τα βαράκια βρέθηκε ότι αυξάνει το επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών που βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών, των οστών και του χόνδρου. «Η ανύψωση (πραγμάτων), η μεταφορά τους, το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλιών δυσκολεύουν (λόγω της αρθρίτιδας).
Είναι λογικό ότι αν μπορεί κανείς να αποκαταστήσει τους μυς του, τότε η δύναμή του και κατά συνέπεια οι λειτουργικές ικανότητες του θα αποκατασταθούν επίσης. Και αυτό ακριβώς βρήκαμε», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Λέμι.
Επεσήμανε ότι οι ασθενείς, που ήσαν κυρίως γυναίκες μετά τα 50 τους και είχαν την πάθηση εδώ και μια δεκαετία, ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στην «θεραπεία» με βαράκια και βελτιώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, σύμφωνα με τον Λέμι, που λειτουργούσαν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έπασχαν από αρθριτικά.
Η ωφέλεια από τα βαράκια εκτιμάται ότι εξαντλείται περίπου τέσσερις έως οκτώ μήνες μετά τη διακοπή της φυσικής άσκησης.