από το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύει να περιορίσει και άλλο την επιρροή του στρατού...
Η εμπλοκή ανώτατων αξιωματικών στο συνωμοτικό σχέδιο «Βαριοπούλα» και η πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου που εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε 11 αξιωματικούς κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση πριν από τη συνεδρίαση. Επιπλέον, ο αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγός Χασάν Ιγκσίζ και υποψήφιος αρχηγός ΓΕΣ, έχει κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση «Εργκένεκον» και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία.
Επικαλούμενη τους κανονισμούς, η κυβέρνηση θέλησε να μπλοκάρει την προαγωγή των 11 που θα έφταναν να διεκδικούν υψηλά αξιώματα. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο έκρινε ότι νομικά οι υπόδικοι ήταν «καθαροί» και ότι μπορούσαν να πάρουν προαγωγή από το Συμβούλιο. Η τελική έγκριση πάντως ήταν στα χέρια του προέδρου της χώρας.
Η κυβέρνηση κατάφερε εντέλει να επικρατήσει έστω και με απώλειες σε αυτήν την αντιπαράθεση: ούτε οι 11 υπόδικοι (και κατά τις φήμες κρυπτόμενοι) ούτε ο αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς προήχθησαν αλλά η θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου παραμένει για την ώρα κενή, λίγο πριν την αποχώρηση του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο νυν αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγός Κοσανέρ, φαίνεται ότι δεν θα προαχθεί σε αρχηγό Γενικού Επιτελείου καθώς η αρχηγία του ΓΕΣ δεν πήγε στον Ικσίζ. Η κυβέρνηση, αντίθετα, επιθυμούσε την προαγωγή στη θέση του αρχηγού της στρατιωτικής Χωροφυλακής Ατίλα Ισίκ αλλά αυτός προτίμησε να ζητήσει την αποστρατεία του...
* Αργά την Παρασκεύη δικαστήριο στη Κωνσταντινούπολη ακύρωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος 102 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων 25 στρατηγοί και ναύαρχοι εν ενεργεία, εμπλεκόμενων στο σχέδιο «Βαριοπούλα». Το δικαστήριο έκρινε πως τα αιτήματα ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους των υπόπτων μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Αναμνήσεις πραξικοπημάτων ανασύρει ο Ερντογάν
Εντωμεταξύ, η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που θα εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές ανακινεί στους Τούρκους μίας μεγαλύτερης ηλικίας τις δυσάρεστες αναμνήσεις από το πραξικόπημα του 1980.
Το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου στην επέτειο των 30 ετών από την ημέρα του πραξικοπήματος επιχειρεί μάλιστα να αναθεωρήσει το Σύνταγμα που συντάχτηκε αργότερα και ενίσχυε σημαντικά τις εξουσίες του στρατού.
Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη αλλά ζητά να αλλάξει ο νόμος που θέτει σα ρόλο του στρατού την προστασία της Τουρκίας, θεωρώντας ότι δικαιολογεί τα πραξικοπήματα.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του υπέρ των συνταγματικών αλλαγών θύμισε ένα προηγούμενο πραξικόπημα, αυτό του 1960 και μίλησε για αυτούς που σήμερα «με κάθε τρόπο προσπαθούν να εξαφανίσουν την εθνική βούληση». Και πρόσθεσε ότι η ένταση στη τουρκική κοινωνία είναι αποτέλεσμα προκλήσεων από κύκλους που θα ήθελαν να δουν την απόρριψη των προτάσεων του δημοψηφίσματος.
«Λέμε ‘ναι’ στις ελευθερίες, σε μία πιο ισχυρή και καλύτερη Τουρκία», είπε στην ομιλία του και θύμισε στο ακροατήριο τον πρωθυπουργό Μεντερές που εκτελέστηκε από τους πραξικοπηματίες το 1961.
Newsroom