Τα μέλη του κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ήταν ο κ. Cesar Castaneda, Διευθυντής Λειτουργιών του "Παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας Προορισμών - CED", Εμπειρογνώμονας Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και ο κ. Μανόλης Ψαρρός, Εμπειρογνώμονας Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του "Προγράμματος Προορισμών Αριστείας - SMED" στην Κρήτη. Η ένταξη της Κρήτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε μέσω της διανομαρχιακής εταιρείας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και επικυρώθηκε με σύμβαση που υπέγραψε η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ως πρόεδρος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, στα πλαίσια της Έκθεσης «Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού» (Ι.Τ.Β.) τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο.
Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Στην Κρήτη η βαριά μας βιομηχανία, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Έχουμε λοιπόν χρέος να στηρίξουμε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς τομείς για να μπορέσει πραγματικά η Κρήτη να προχωρήσει με δυναμικά αναπτυξιακά βήματα. Οι τέσσερις λοιπόν Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, έχοντας στόχο να μετατρέψουμε σε ευκαιρία την κρίση της δύσκολης περιόδου που περνάμε, συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, βρίσκοντας ως εργαλείο ενιαίας λειτουργίας μας, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας.
Μέσα από τις συναντήσεις αυτού του πενθήμερου παραμονής του κλιμακίου στο νησί μας θα εξετάσουμε τον αναγκαίο σχεδιασμό που θα δώσει δυναμικότερα βήματα στο κομμάτι του τουρισμού στην Κρήτη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού, ο κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος έχει βάλει μια δυναμική σφραγίδα στο θέμα του τουρισμού συνολικά στην Ελλάδα. Ακολουθούν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου κ. Ανδρέα Μεταξά, τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλη Καπετανάκη και πολλούς άλλους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να δώσουν τις δικές τους τις θέσεις για όλο αυτό το θέμα. Το ίδιο θα γίνει σε κάθε Νομό. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου πιστεύω ότι θα έχουμε το τελικό σχέδιο, το σημαντικό αυτό εργαλείο που θα δώσει έναν άλλο βηματισμό στα θέματα του τουρισμού στην Κρήτη».
Από την πλευρά του ο κ. Cesar Castaneda δήλωσε: «Εκτιμώ ότι πραγματικά για την Κρήτη η πρωτοβουλία της να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κέντρου Αριστείας Προορισμών είναι μια μοναδική ευκαιρία, καθώς είναι η σωστή απάντηση στην κρίση την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι απλά να πιστοποιήσει την Κρήτη, αλλά να εντοπίσει τα πεδία εκείνα στα οποία η Κρήτη μπορεί να επωφεληθεί και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός»
Τέλος ο κ. Μανόλης Ψαρρός επεσήμανε: «Θεωρώ ότι το βασικό συστατικό και η βασική διαφοροποίηση αυτής της διαδικασίας είναι ότι δε σταματάει εδώ. Υπάρχει μια τετραετής υποστήριξη υπό τις ευλογίες του παγκοσμίου οργανισμού τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα τελικά αποτελέσματα και τα τελικά συμπεράσματα δεν θα καταλήξουν απλά σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα τεθούν σε υλοποίηση, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την Κρήτη ως προορισμό».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη τα μέλη του κλιμακίου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με όλους τους Νομάρχες, καθώς και τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες από όλο το νησί. Συγκεκριμένα, χθες Κυριακή 22 Αυγούστου συναντήθηκαν με το Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, αύριο Τρίτη 24 Αυγούστου θα μεταβούν στα Χανιά, όπου θα συναντηθούν με το Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη και την Τετάρτη 25 Αυγούστου θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο, όπου θα συναντηθούν με το Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργο Παπαδάκη.
Σκοπός της επίσκεψης του κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο νησί είναι η τελική συλλογή πληροφοριών προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με την κατάρτιση ενός λεπτομερούς «Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού» που θα στοχεύει στην προσαρμογή της Κρήτης στα νέα παγκόσμια τουριστικά δεδομένα, από τον πλέον αρμόδιο και αναγνωρισμένο διεθνή θεσμικό φορέα, που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Παράλληλα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κρήτη εξασφαλίζει τη στήριξη και καθοδήγηση του Παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς κατά την υλοποίησή του Σχεδίου για τα επόμενα 4 χρόνια. Η τελική μελέτη – σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα αποτελέσει τον οδηγό για τη Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και τη βέλτιστη λειτουργία της ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο. Οι δράσεις του Σχεδίου θα υλοποιηθούν από όλους τους φορείς του τουρισμού στο νησί.
Η πορεία αυτή έρχεται να απαντήσει στα μακροχρόνια αιτήματα των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, «Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού» ο οποίος θα μπορέσει να καθοδηγήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο τουριστικό προφίλ του νησιού, και θα μπορέσει να εξασφαλίσει ότι η δομή της τουριστικής προβολής που θα δημιουργηθεί με την αλλαγή στον τομέα της αυτοδιοίκησης (αλλαγή που ενισχύει ακόμα περισσότερο την έννοια της Κρήτης ως ενιαίο προορισμό) θα έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Πράσινης Ανάπτυξης και θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα του νησιού μέσα στο 2010, εξασφαλίζοντας τη σωστή προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν.