Κατ'αρχήν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των καλωδίων της ΔΕΗ έχουν πολύ χαμηλότερες συχνότητες από τα κινητά τηλέφωνα και γενικά όλες τις ασύρματες συσκευές και η επίδρασή τους στον άνθρωπο είναι πολύ ασθενέστερη. Ενώ οι επισήμονες δε μπορούν (ή δε θέλουν;) να δώσουν μια σαφή απάντηση κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν, γενικά συμφωνούν ότι οι γραμμές χαμηλής τάσεως που έχουμε στα σπίτια μας έχουν αμελητέα επίδραση. Γι'αυτό και δεν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν ελάχιστες αποστάσεις των καλωδιών χαμηλής τάσης από κατοικίες για λόγους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίες, ούτε μάλλον η ΔΕΗ πρόκειται να δεχτεί τέτοιο αίτημα.
Μετά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από αυτά τα καλώδια εξασθενεί πολύ γρήγορα όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα καλώδιο σε απόσταση 10 εκατοστών από το σώμα μας και μετά το μεταφέρουμε 1 μέτρο μακριά, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο θα γίνει 100 φορές μικρότερο! Αν το μεταφέρουμε 10 μέτρα μακριά, θα γίνει 10.000 φορές μικρότερο. Να είστε απόλυτα βεβαίος ότι δεχόμαστε πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία από το σεσουάρ που στεγνώνουμε τα μαλλιά μας, παρά από μερικά καλώδια που βρίσκονται έξω από το σπίτι μας. Και μιλάω για καλώδια χαμηλής τάσης (230V) και όχι πυλώνες υψήλης τάσης, αν και πάλι, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η επίδρασή τους είναι μικρή λόγω απόστασης.
Οι μεταλλικοί σωλήνες που αναφέρετε, μπαίνουν καθαρά για λόγους μηχανικής προστασίας των καλωδίων από χτυπήματα, υγρασία κλπ. και οχι για θωράκιση. Και σκεφτείτε ότι όλο το σπίτι σας είναι "περικυκλωμένο" από καλώδια, σε κάθε χώρο. Ο ηλεκτρισμός υπάρχει στα σπίτια ολου του ανεπτυγμένου κόσμου χωρίς να φαίνεται ότι σχετίζεται με αύξηση λευχαιμίας και άλλων ασθενειών, λόγω ακτινοβολίας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουμε να πάθουμε λευχαιμία από αυτά που τρώμε και αυτά που αναπνέουμε.
Και συμπερασματικά, αν θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, απομακρύνετέ τα από τα κινητά τηλέφωνα και μην τα αφήνετε να τα χρησιμοποιούν, περιορίστε τη χρήση ασύρματων συσκευών (π.χ.WiFi) και μην ασχολείστε με τα καλώδια χαμηλής τάσεως. Ή σε τελευταία λύση, απομακρύνετε καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές γύρω από τα κρεβάτια των παιδιών σας.
Με την ευκαρία, μια επισήμανση, επειδή ακούω συχνά αυτό το ερώτημα: Οι δορυφορικές κεραίες (κάτοπτρα) ΔΕΝ παράγουν καθόλου ακτινοβολία. Είναι απλοί δέκτες ραδιοκυμάτων, όπως οι κεραίες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
ANAΓΝΩΣΤΗΣ