Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται, πλέον, στα 114, ωστόσο το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
Από τους ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί οι 67 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 36 νοσηλεύονται ακόμη. Οι δέκα από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όπως επισημαίνει ο Γεώργιος Σαρόγλου, πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η λοίμωξη μεταδίδεται μόνον από τα κουνούπια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι ασθενείς μπορούν να νοσηλευτούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας
Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν χωρά επ’ ουδενί εφησυχασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, για συμπληρωματικούς αεροψεκασμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ενώ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε ετοιμότητα. Η υπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πρόληψη της μετάδοσης γίνεται με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες.
Όσον αφορά στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί ως ύποπτες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας και εκτός μίας περίπτωσης οι υπόλοιπες μονάδες αποδείχθηκαν ασφαλείς και διατέθηκαν προς χρήση, εκτός από ελάχιστες ποσότητες των οποίων είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.
Αναφερόμενη στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων, με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τόνισε ότι αυτές θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της διαδικασίας προμηθειών.
Στην κατανομή των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μαρία Λιονή. Όπως επισήμανε, στο γενικό πρόγραμμα της περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ (έναντι 1.910.000 πέρσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα επιπλέον ποσό 300.000 ευρώ, για την προνυμφοκτονία και την ακμαιοκτονία.
Η κατανομή του ποσού του 1.948.000 ανά νομό έχει ως εξής: για το νομό Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ, για το νομό Πιερίας 130.000, για το νομό Ημαθίας 60.000, για το νομό Πέλλας 80.000, για το νομό Κιλκίς 18.000, για το νομό Χαλκιδικής 140.000 και για το νομό Σερρών 480.000. Πλέον των ποσών αυτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει για επιλεγμένους ψεκασμούς το ποσό των 100.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: TA NEA