tromaktiko: Ο Κάρτερ πήρε μαζί του στις ΗΠΑ τον «όμηρο» της Β. Κορέας

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο Κάρτερ πήρε μαζί του στις ΗΠΑ τον «όμηρο» της Β. Κορέας



Χαρτί στο παιχνίδι των «πυρηνικών» διπλωματικών παιχνιδιών της Πιονγιάνγκ σε Δύση και Ανατολή, ο 30χρονος Αμερικανός Αϊχαλον Μάχλι Γκόμες απελευθερώθηκε και πέταξε από τη Βόρεια Κορέα πίσω στην πατρίδα με συνοδό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ...

Ο Κάρτερ, επισκεπτόμενος τη χώρα, διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την απελευθέρωση του Γκόμες, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο για παράνομη είσοδο στη Βόρεια Κορέα από την Κίνα και είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Ηταν ο τέταρτος Αμερικανός που συνελήφθη επειδή πέρασε κρυφά στη χώρα της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι εχθρικές. Οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τον περασμένο μήνα τον είχαν βάλει για νοσηλεία σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, έπειτα από απόπειρά του να αυτοκτονήσει.

Η ανεπίσημη, χωρίς δημοσιοποιημένο χαρακτήρα μυστικής διπλωματίας, επίσκεψη του Κάρτερ είχε συμπέσει με τη μέρα αναχώρησης του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ για το Πεκίνο και πληροφορίες δεν υπάρχουν για μεταξύ τους συνάντηση. Πάντως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε χθες δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ναμ, νο2 του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, προς τον Κάρτερ περί προθέσεων αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου και επανάληψης των διεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Ουάσιγκτον, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Τζ. Κρόουλι, χαιρέτισε την απελευθέρωση του Γκόμες: «Εκτιμούμε -είπε- την ανθρωπιστική προσπάθεια του πρώην προέδρου Κάρτερ και χαιρετίζουμε την απόφαση της Βόρειας Κορέας να χορηγήσει στον Γκόμες ειδική αμνηστία και να του επιτρέψει να επιστρέψει στις ΗΠΑ».


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!