tromaktiko: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗ κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΟΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗ κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΟΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ



Ένα μαγευτικό ταξίδι προσφέρει στους πολίτες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με τη διοργάνωση τριών συναυλιών σε συνεργασία με το μεγάλο καλλιτέχνη κ. Μανόλη Ρασούλη.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Αυγούστου στην Αρχαία Φαιστό, ακολουθεί η δεύτερη την Τετάρτη 11 Αυγούστου στη Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές και η τελευταία την Πέμπτη 12 Αυγούστου στην Πλατεία Ελευθερίας, η οποία «κλείνει» και το τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Νομαρχία Ηρακλείου με τίτλο «Γιορτή Νεολαίας 2010». Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:30 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή του κ. Μανόλη Ρασούλη, η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, ανέφερε: «Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου με τίτλο <<Εκτός των τειχών>>, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού μας. Επιλέξαμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις και συναυλίες με καλλιτέχνες να αναδεικνύουμε αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά βυζαντινά μνημεία. Και φέτος λοιπόν συνεχίζουμε με το συντοπίτη μας το Μανόλη Ρασούλη. Πραγματοποιήθηκε χθες μια συναυλία στην αρχαία Φαιστό, με πολύ μεγάλη επιτυχία και μ’ ένα πολύ καλό πρόγραμμα από το Μανόλη Ρασούλη και τους συνεργάτες του, σήμερα συνεχίζουμε στο Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς Γκουβερνιώτισσας πάνω από τις Ποταμιές και αύριο το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας όπου «κλείνει» η γιορτή νεολαίας με συναυλία του Μανολη Ρασούλη και μ’ ένα πρόγραμμα που ο ίδιος έχει διαμορφώσει. Νομίζω ότι συνδυάζουμε την ανάδειξη της ενδοχώρας και των σημαντικών σημείων της με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν είχαν τις ευκαιρίες ούτε το καλοκαίρι να απολαύσουν καλλιτέχνες με μια σημαντική σφραγίδα. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε την ευκαιρία να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στον τόπο μας, είναι δηλαδή και αυτοί «μπολιασμένοι» με την κρητική ψυχή και ματιά».

Ο κ. Μανόλης Ρασούλης από την πλευρά του επεσήμανε: «Καταρχήν να ευχαριστήσω την Νομαρχία και την κ. Νομάρχη για την πρωτοβουλία να με καλέσει σε αυτές τις τρεις συναυλίες που γίνονται στον τόπο μου. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και ιδιαίτερα για την αυριανή συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας γιατί είμαι γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου. Στην Πλατεία Ελευθερίας πολλές φορές έχω παρελάσει, έχω καταθέσει στεφάνια και στο μνημείο Ηρώων έχουμε κάνει διαφορές εκδηλώσεις. Σχετικά με αυτό που είπε και η κ. Σχοιναράκη για την κρητική μάτια θα ήθελα να πω ότι, διαπιστώνω ότι, δεν ισχύουν πια αυτές οι κλασικές αξίες, Κρήτη, Κρητική μάτια, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι συσχετισμοί. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε ξανά τις αξίες αυτές και να τις φωτίσουμε μέσα στα νέα πλαίσια τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Ζούμε δύσκολα αντιηρωικά χρόνια που δεν ξέρεις ποιος είναι ο φίλος και ποιος είναι ο εχθρός, μια κινούμενη άμμος. Όμως οι κλασικές διαχρονικές αξίες πρέπει να είναι σταθερές μέσα στην ψυχολογία μας και μέσα στην ιστορία μας διότι στη χώρα αυτή την στιγμή έχουν ρευστοποιηθεί αυτές οι αξίες και η πολιτισμική κατιούσα προϋπήρξε τις οικονομικής. Εμείς που δουλεύουμε πενήντα συναπτά έτη στον χώρο του πολιτισμού, παράγουμε πολιτισμό, προτρέπουμε προς την αιτιότητα και την χαλαρότητα, έχουμε επωμιστεί όχι μονό την σκυτάλη αλλά και μια βάρια ευθύνη, όπως αναφέρω και στο καινούργιο μου βιβλίο που γράφω τώρα, παρεμφερές με την αναφορά στον Ελ Γκρέκο του Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης ήταν θειος μου, η γιαγιά του ήταν Ρασούλη. Έχω επιπλέον μια γονιδιακή ευθύνη να είμαι ο μεσίστιος αυτών των μεγάλων που ζήσανε στο Ηράκλειο και θριαμβεύσανε και εδώ και στην αλλοδαπή. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε σταθερές, να τις φωτίσουμε στα νέα δεδομένα. Δουλεύω 50 χρόνια μέσα στην χρυσή τομή του ελληνικού τραγουδιού, έχω συνεργαστεί με τους πάντες, με τους πατριάρχες μας, και με τον Μάρκο, και με τον Τσιτσάνη, τώρα πρόσφατα στο Λυκαβηττό για τα 85 χρόνια του Θεοδωράκη, μίλαγα στις συνεντεύξεις τύπου αντί για αυτόν, για τα δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζηδάκη κάναμε εκδηλώσεις αφιερώματα, μιλάμε για μεγάλες μορφές, περσόνες που έχουν πάρει νόμπελ και όσκαρ.

Προσπαθούμε με δέος και αγάπη αυτές τις αξίες να τις ξαναερμηνεύσουμε μέσα στα καινούργια τεκταινόμενα. Και μια ευκαιρία ήταν και αυτές οι συναυλίες, που ήρθαν ως δια μαγείας, γιατί είχα μια τέτοια προσευχή τώρα που κλείνω τον Σεπτέμβριο τα 65 μου χρόνια, μετά από 50 χρόνια παράγωγης πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, να κάνουμε συναυλίες σε όλη την χώρα, κάτι που το πραγματοποιούμε. Αυτές όμως οι τρεις συναυλίες ήταν για μένα το καϊμάκι και το κρετσέντο, ιδιαίτερα η αυριανή συναυλία, για αυτό έφερα ενισχύσεις. Συνήθως είμαστε τρεις στο συγκρότημα αλλά τώρα είμαστε έξι τραγουδιστές για να υπάρχει μια ποικιλία για να παρουσιάσω. Το κέντρο βάρους μου δεν το έδωσα στο ψυχαγωγικό τραγούδι αλλά είπαμε και αρκετές μπαλάντες με νοήματα για να μπορούμε να ανοίξουμε διαφράγματα και να γονιμοποιήσουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν μέσα στο χαώδες της εποχής μας, για να μπορέσουμε την επικοινωνία αυτή να την κάνουμε και πρακτική, γιατί χρειάζεται τώρα οι ίδιες οι ιδέες να γίνουν και πολιτική πρακτική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παλινδρόμηση με ένα τρόπο Ελληνικό και Κρητοκεντρικό».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!