tromaktiko: Aπάντηση στο: Οι καπνιστές θα πληρώσουν το...μάρμαρο;"

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Aπάντηση στο: Οι καπνιστές θα πληρώσουν το...μάρμαρο;"



Αγαπητή συναναγνώστρια του τρομακτικού...

Χωρίς να αμφιβάλλω ούτε στο ελάχιστο οτι η τρέχουσα ρύθμιση για το κάπνισμα έχει και εισπρακτικές βλέψεις, θα σε παραπέμψω στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης για να δεις οτι όλα έχουν την ίδια "γραμμή".
Εμείς οι Έλληνες έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά δυστυχώς.. Θέλουμε να έχουμε υγεία σαν της υπόλοιπης Ευρώπης αλλα δεν θέλουμε να υπακούμε στα όρια ταχύτητας. Θέλουμε να έχουμε σωστό σύστημα συνταξιοδότησης, αλλα το 70% των Ελλήνων βρίσκει μέσο για να κάνει διάφορες κομπίνες κτλ κτλ. Θέλω να πω οτι άμα θέλεις πραγματικά να προχωρήσεις μπροστά, θα δεχτείς οτιδήποτε πάει προς το καλύτερο και δεν θα το αρνηθείς γιατι "όλα τα υπόλοιπα δεν τα έχουν φτιάξει ακόμα". Συμφωνώ και εγώ οτι πολλά σε αυτό τον τόπο είναι σάπια και δεν δουλεύει τίποτα. Απο την άλλη όμως δεν μπορώ να μην δεχτώ ένα μέτρο το οποίο όπου εφαρμόσθηκε πέτυχε τον σκοπό του και στην τελική λειτουργεί για τους ίδιους τους πολίτες ακόμα και αν κάποιοι καπνιστές δεν μπορούν να το καταλάβουν ακόμα!
Φίλος μου εξηγούσε οτι γνωστός του μαγαζάτορας ιδιοκτήτης καφετέριας δήλωσε οτι στο δικό του μαγαζί θα το επιτρέπει και θα έχει κάποιον να "κρατάει τσίλιες" για να ενημερώνει πρόωρα τους καπνιστές θαμώνες να τα σβήσουν!!! Φυσικά δεν έχει καταλάβει οτι το σύστημα πλέον θα είναι online και οτι συμπληρώνωντας μερικές παραβάσεις θα του παίρνουν την άδεια...

Απο την άλλη, αυτό δείχνει και το πόσο τραγικοί σαν λαός είμαστε. Αντί να δούμε το δάσος κοιτάζουμε το δέντρο. Δηλαδή, αντί να καταλάβει ο συγκεκριμένος οτι άμα κοπεί το κάπνισμα ΕΝΤΕΛΩΣ σε όλα τα μαγαζιά, οι καπνιστές απλά θα ακολουθήσουν αυτό που έκαναν και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή θα καπνίζουν έξω για 5 λεπτά και θα γυρνάνε μέσα. Στην τελική αν εφαρμοστεί παντού, κανείς μαγαζάτορας δεν θα χάσει κόσμο. Δηλαδή όλοι πια οι καπνιστές ΠΡΕΠΕΙ μαζί με τον καφέ να καπνίσουν ΜΕΣΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ;

Να το θέσω αλλιώς.. Θέλετε ή όχι, είναι μια ΠΑΡΑΞΕΝΙΑ/ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ σας την οποία δεν μπορείτε να αποχωριστείτε, σωστά; Είναι κάτι όμως που άλλους τους ενοχλεί. Θα σας φαινόταν εσάς λογικό επειδή εγώ για παράδειγμα συνηθίζω να ρεύομαι ΠΑΝΤΑ και πολλές φορές και με ευχαριστεί και σπάω πλάκα (παράδειγμα δίνω φυσικά για να αιτιολογήσω την σκέψη μου) και το θεωρώ σωστό για μένα να το κάνω και στην καφετέρια; Θα μου πείτε τώρα φυσικά οτι δεν είναι ορθό ηθικά και οτι ενοχλεί τους τριγύρω. Ε και εγώ θα σας απαντήσω οτι το ηθικό είναι προσωπική υπόθεση και οτι το τσιγάρο ΕΠΙΣΗΣ ενοχλεί τους τριγύρω. Επίσης είναι εξίσου ανήθικο να μην λογαριάζεις του τριγύρω σου. Τουλάχιστον η δική μου υποτιθέμενη συνήθεια δεν θα πειράξει ΠΟΤΕ την υγεία σας!

Απο την άλλη πλευρά βλέπω πολλούς που διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο χωρίς να καταλαβαίνουν οτι πρώτοι πρώτοι φταίνε οι ΙΔΙΟΙ για την αυστηρότερη μορφή του, δηλαδή την σημερινή.. Και εξηγούμε:
με τον προηγούμενο νόμο, υποτίθεται οτι οι καφετέριες και λοιπά μαγαζιά μπορούσαν να χωρίσουν τον χώρο σε καπνιστών και μη καπνιστών. Φυσικά λόγω ελλειπών ελέγχων κανένας δεν το έκανε ποτέ σωστά, με αποτέλεσμα απλά να αποφασίσουν οι διάφοροι μαγαζάτορες να τοποθετούν τασάκια μόνο στον χώρο των καπνιστών.. με αποτέλεσμα, όταν τα τραπέζια των καπνιστών γέμιζαν και ερχόταν παρέα καπνιστών, επέλεγε να κάτσει στον χώρο μη καπνιστών και να ζητήσει να της φέρουν ΤΑΣΑΚΙ, κάτι στο οποίο κανένας φυσικά στον βωμό του χρήματος δεν έλεγε όχι.. Να μην αναφέρω φυσικά διάφορα ηλίθια γκρουπ στο facebook του τύπου "Εγώ θα καπνίζω όπου θέλω όποτε θέλω!!!" κτλ κτλ.. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί να ακολουθήσετε μια φιλοσοφία η οποία δεν είναι και η καλύτερη φυσικά αλλα καλύτερη απο το τίποτα, προτιμάτε να τσιτώνετε τους πάντες.. ποιός φταίει δηλαδή για τα πιο σκληρά μέτρα; Μπορεί τα μέτρα αυτά να τα έπαιρναν ούτως ή άλλως, δεν το γνωρίζω αυτό για σιγουριά. Αλλα εγώ ξέρω οτι αν με ρωτήσουν για μια κατάσταση 50%-50% δεν θα πω όχι και θα σεβαστώ το υπόλοιπο 50% όπως κάνω ήδη σε πολλά άλλα πράγματα μέσα στην κοινωνία..
Το πρόβλημα μας είναι στη νοοτροπία.. Γιατί συνήθως, αυτός που δεν δίνει σημασία στο δικαίωμα του άλλου να αναπνέυσει ελεύθερα καθαρό αέρα (όσο καθαρός είναι τέλος πάντων) δεν θα δώσει σημασία στο δικαίωμα του άλλου και αλλού πχ παράνομα παρκαρίσματα, κλεισίματα αυλών, χώρων, κτλ κτλ. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι φανατικοί καπνιστές έτσι και ούτε θέλω να το εννοήσω. Αλλά όταν πατάς τα δικαιώματα των υπόλοιπων για να ικανοποιήσεις μια προσωπική σου ευχαρίστηση, δεν μπορώ αλλα να σε χαρακτηρίσω κοντόφθαλμο και καλοπερασάκια. Και στο καπάκι μου δίνεις την αφορμή να κάνω και εγώ τον προσωπικό μου πόλεμο μετά με τους καπνιστές ενώ δεν χρειάζεται!! Οπότε σεβαστείτε τον τριγύρω σας ΠΡΩΤΑ και μετά θα καταλάβετε οτι δεν είναι ΟΥΤΕ το ΔΝΤ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τίποτα άλλο που σας "κόβει" το μόνο που σας έχει μείνει..

αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!