tromaktiko: Μεγάλη επιτυχία του ΣΔΟΕ: Εξάθρωσαν κύκλωμα απάτης τύπου «πυραμίδα»

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Μεγάλη επιτυχία του ΣΔΟΕ: Εξάθρωσαν κύκλωμα απάτης τύπου «πυραμίδα»



Μεγάλη απάτη με «εγγυημένες» αποδόσεις αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επί της ουσίας πρόκειται για χρηματιστηριακή «πυραμίδα» την οποία είχαν στήσει ένας... οικονομολόγος και η σύζυγός του, βάζοντας στο χέρι ανυποψίαστους επενδυτές. Είχαν συστήσει εταιρεία, εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι στην Ελλάδα ανύπαρκτης Αμερικανικής επενδυτικής Τράπεζας και τους έταζαν εγγυημένες αποδόσεις της τάξης του 6%, χωρίς όμως αντίκρισμα... Υπολογίζεται πως το ύψος της απάτης ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και όπως λέγεται αρμοδίως το κύκλωμα εντοπίστηκε πριν πάρει διαστάσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ αξιοποίησε αναφορά τράπεζας για ύποπτη συναλλαγή προς την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων. Ετσι, ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης με την παρακολούθηση των κινήσεων στον επίμαχο λογαριασμό. Συγκεκριμένα, φυσικό πρόσωπο, το οποίο, όπως δήλωσε στις αρχές, ασκεί το επάγγελμα του οικονομολόγου, σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του λάμβανε εμβάσματα μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με την αναφορά της τράπεζας, τα χρήματα τα κατέθεταν πελάτες της εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε ο οικονομολόγος, με σκοπό την τοποθέτησή τους σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μικρότερα εμβάσματα κατατέθηκαν σε λογαριασμούς και άλλων Ελληνικών Τραπεζών. Το ΣΔΟΕ άρχισε να ψάχνει τον οικονομολόγο στις διευθύνσεις που είχε δηλώσει ως έδρα της εταιρείας του, αλλά η έρευνα δεν απέδωσε καρπούς. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για ψευδείς διευθύνσεις. Στη συνέχεα το ΣΔΟΕ στράφηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα που εντάσσεται και στη δική της αρμοδιότητα. Από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι, αφενός δεν έχει ποτέ χορηγήσει άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην εταιρεία με έδρα την Αθήνα και αφετέρου πως η εταιρεία με δήθεν έδρα τις ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο των εποπτευομένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε από νεότερο έγγραφο της Τράπεζας ότι, τα χρήματα εκταμιεύθηκαν ως μετρητά και κατόπιν πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Ελληνα υπεύθυνου της εταιρείας!

Υστερα από όλα αυτά και καθώς υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για πιθανή τέλεση οικονομικού εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλου ύψους, το ΣΔΟΕ προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της εταιρείας όσο και τριών φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτήν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τα πρώτα στοιχεία που έχουν οι διωκτικές αρχές στη διάθεσή τους, έχουν δεσμευθεί μόνο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα 15 εκατ. ευρώ, 11 εκατ. δολάρια και 190 χιλιάδες κορώνες Σουηδίας. Υπολογίζεται ότι συνολικά σε όλους τους λογαριασμούς που ανοίχτηκαν δεσμεύτηκαν 30 εκατ. ευρώ. 

Η έρευνα συνεχίζεται για να αποσαφηνιστεί η δραστηριότητα των... χρυσοδάχτυλων, αλλά και να εξακριβωθεί αν τίθεται θέμα σχετικά με το πόθεν έσχες των επενδυτών - καταθετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Καπελερη, οι καταγγελίες πολιτών για διάφορες υποθέσεις, έχουν ξεπεράσει τις 7.000 !!!


www.ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!