tromaktiko: Τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους στην Ήπειρο

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους στην Ήπειρο



Το Δεκαπεντάυγουστο για τις νησιωτικές περιοχές σημαίνει τουρίστες που λιάζονται με τις ώρες στις παραλίες και απολαμβάνουν την θάλασσα. Για την Ήπειρο σημαίνει και πανηγύρια που ζωντανεύουν τα χωρία μας...

Αυτό το Σαββατοκύριακο στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου θα λαλούν τα όργανα. Πολλά είναι τα πανηγύρια που θα γίνουν για το Δεκαπενταύγουστο. Και στην ουσία πρόκειται για ένα «μεγάλο πανηγύρι» σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.
Στην καρδιά του καλοκαιριού και των διακοπών η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή είναι η ευκαιρία για ξεφάντωμα σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.
Έστω και με τις αναγκαίες παρασπονδίες - μικροφωνικές εγκαταστάσεις που παίρνουν τ' αφτιά, ηλεκτρικά βιολιά που τσιρίζουν και φίρμες που καλύπτουν με τις αφίσες τους κάθε κορμό και κολώνα στον δρόμο προς την πλατεία του χωριού οι κάτοικοι στήνουν αυτές τις ημέρες γιορτές και πανηγύρια.
Δίνεται η ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές με τις εικόνες της Παναγίας - άλλωστε όλοι κάπου εκεί κοντά παραθερίζουν. Από σήμερα ως και τα μεθεόρτια της ερχόμενης Πέμπτης ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Ήπειρο.
Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται κυρίως με τον αγροτικό χώρο, με επίκεντρο τόσο τις εκκλησίες των οικισμών όσο και τα υπαίθρια ξωκλήσια.
Παλαιότερα την οργάνωση των πανηγυριών ανελάμβαναν οι κοινότητες, οι επαγγελματικές συντεχνίες, καθώς και οι γεωργικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι. Σήμερα τη διοργάνωσή τους αναλαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις πολιτιστικοί σύλλογοι που προσπαθούν να αναβιώσουν και να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα έθιμα κάθε τόπου.
Έντονα θρησκευτικός ο χαρακτήρας των πανηγυριών σε παλαιότερες εποχές, σήμερα έχει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η συμμετοχή όμως παραμένει η ίδια και μεγαλύτερη. Χιλιάδες Ηπειρώτες τα καλοκαίρια παρακολουθούν και συμμετέχουν σε πανηγύρια της Ηπείρου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!