tromaktiko: Ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή




Πάνω από 1.500 άνθρωποι πέθαναν στις βορειοδυτικές περιοχές του Πακιστάν λόγω των βροχών του Ιουλίου, των πιο θανατηφόρων στα τελευταία ογδόντα χρόνια.
Στην Κίνα, οι χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων. Οι πυρκαγιές στα ανατολικά της Μόσχας οδήγησαν σε άνοδο του μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα 4,8 φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο.
Την τελευταία μέρα του περασμένου μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε έκκληση, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στο κλίμα του πλανήτη πρέπει να κινητοποιήσει τον καθένα από μας, εννοώ τους αρχηγούς κρατών και τις κοινωνικές οργανώσεις, να υιοθετήσουμε πιο ενεργητικά μέτρα για να εμποδίσουμε τις αλλαγές στο κλίμα, παγκοσμίως».
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κάνει ωστόσο λόγο για μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν τα θεωρεί αυταπόδεικτες μαρτυρίες της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Αναντίρρητα, όμως, εκτιμάται ότι κάποια από αυτά, όπως η πυρκαγιές στη Ρωσία θα επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή
Για τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ενδείξεις κλιματικής αλλαγής αποτελούν, η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και η επιτάχυνση κατάργησης των ρεκόρ σε διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους.
«Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ζιακόπουλος επεσήμανε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι από τα καλύτερα, καθώς δεν έχει σημειωθεί ακραίος καύσωνας, ούτε πολύ σφοδροί άνεμοι. Επιπλέον, οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στη Βόρειο Ελλάδα δεν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Η ζέστη ήταν λίγο παραπάνω από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία, αλλά δεν έχουν καταρριφθεί ρεκόρ. «Εκτιμώ ότι για την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, ήταν ένα καλό καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος - ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κληθείς να σχολιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη, «Κανένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Τέτοιου είδους φαινόμενα γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Δεν είναι δείγμα κλιματικής αλλαγής, αλλά εικόνα από τον πλανήτη του μέλλοντος. Η κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται με μικρές, αργές αλλαγές που συντελούνται μήνα με το μήνα σε βάθος χρόνου». «Είναι λάθος -συνέχισε- να συνδέουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που είναι επικίνδυνο και αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη που παρατηρείται τα τελευταία 20 χρόνια».

πήγη: http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!