και συνεχίζει:το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών.
Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.
Μία πιθανή αύξηση των τιμών κατά 25% θα συμπαρασύρει υψηλότερα έως και 20% βασικά προϊόντα διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα), αλλά και τα κρέατα με τα γαλακτοκομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Ενώ την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί μιλούν για αδικαιολόγητες αυξήσεις, και οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.
Παράλληλα και οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.
Μάλιστα ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, Κ.Λούλης, έκανε την Δευτέρα λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών.
Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80% περίπου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.
Το ερώτημα λογικό, τι άκριβως παρακολουθεί η κυβέρνηση και τι δεν θα επιτρέψει εφόσον και αδικαιολόγητες αυξήσεις είχαμε αλλά και φαινόμενα κερδοσκοπίας τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και "40 χρόνια".
πηγή www.e-protasi.com