tromaktiko: Λύματα από βιολογικούς στον Ασωπό

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Λύματα από βιολογικούς στον Ασωπό



Οι 
φωτογραφίες είναι από την πρώτη περσινή αυτοψία στα Οινόφυτα. Εδώ τα 
λύματα κυλούν σε ρυάκι μετά την υποτιθέμενη επεξεργασία στον βιολογικό Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη περσινή αυτοψία στα Οινόφυτα. Εδώ τα λύματα κυλούν σε ρυάκι μετά την υποτιθέμενη επεξεργασία στον βιολογικό...Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος προγραμματίζουν αυτοψίες στα συστήματα βιολογικών καθαρισμών που υποτίθεται ότι λειτουργούν καθώς στα Οινόφυτα οι ελλείψεις επιμένουν παρά τους αλλεπάλληλους ελέγχους, ενώ στις Ερυθρές Δ. Αττικής διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι απλώς κανάλι διόδου των αποβλήτων με «την είσοδο ανοικτή και αφύλακτη».

Για τον βιολογικό καθαρισμό που καλύπτει την περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου-Δηλεσίου (περίπου 20.000 κάτοικοι που το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται), οι ανησυχίες εκφράστηκαν έντονες τα τελευταία χρόνια -ειδικά μετά το 2007 που διαπιστώθηκε επισήμως το πρόβλημα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό ύδρευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, έγινε αυτοψία τότε όπου όλα βρέθηκαν καλώς καμωμένα πλην της έλλειψης κάποιων αδειών.
Χρειάστηκε να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις για να γίνει τελικώς αυτοψία από εξειδικευμένο προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Διαπιστώθηκε τότε σωρεία κενών και παραλείψεων που παραβίαζαν συγκεκριμένες απαιτήσεις της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Βρέθηκαν μεταξύ άλλων:
Τα 
λύματα υπερχείλιζαν σε μικρή απόσταση από τα σπίτια
Τα λύματα υπερχείλιζαν σε μικρή απόσταση από τα σπίτια - Η κεντρική πόρτα εισόδου να είναι ανοιχτή χωρίς κανέναν υπεύθυνο από πλευράς Συνδέσμου Β.Κ. Οινοφύτων-Σχηματαρίου, με αποτέλεσμα τα βυτιοφόρα οχήματα που έφθαναν συνεχώς στην εγκατάσταση να αδειάζουν από τους οδηγούς τους.
- Τα λύματα να οδηγούνται σε ρυάκι, χωματόδρομο, παραπόταμο και από εκεί στα παρακείμενα χωράφια.
- Τα συλλεγόμενα επιπλέοντα οδηγούνταν έξω από τις δεξαμενές καθίζησης και καίγονταν.
- Ο δρόμος προσέλευσης να μην είναι ασφαλτοστρωμένος.
- Η αυτόματη σχάρα βοθρολυμάτων δεν λειτουργούσε, τα λύματα υπερχείλιζαν στο παράλληλο κανάλι στο οποίο δεν υπήρχε εγκατεστημένη σχάρα, με συνέπεια συχνές εμφράξεις των αντλιών.
- Τα βοθρολύματα εκκενώνονταν από τα βυτιοφόρα σε φρεάτιο ανοιχτού τύπου.
- Το συγκρότημα όπου κανονικά γίνεται απομάκρυνση άμμου, λιπών και ελαίων δεν λειτουργούσε για πολύ καιρό.
- Δεν γίνονταν μετρήσεις με ειδικά όργανα στις παροχές των λυμάτων αλλά και στις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τους.
- Δεν λειτουργούσε η δεξαμενή απονιτροποίησης.
- Δεν γινόταν χημική απομάκρυνση του φωσφόρου.
- Δεν γινόταν απολύμανση των εκροών με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου και αποχλωρίωση.
- Δεν λειτουργούσε η μονάδα απόσμησης και δεν πληρούνταν οι προσδιαγραφές για τη μη διαφυγή των αρίων από το κτίριο.
- Δεν υπήρχε μόνιμη απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού που να έχει την ευθύνη της λειτουργίας.
- Δεν υπήρχε διαθέσιμο το αρχείο των χημικών αναλύσεων, ενώ εκκρεμούσε και η έκδοση της άδειας διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος.
Αναταραχή, υποσχέσεις
Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αυτοψίας μετά τις εκλογές. Οι Δήμοι Οινοφύτων και Σχηματαρίου επιχείρησαν να απαντήσουν λέγοντας ότι έχουν ανατεθεί μελέτες και αναζητούνται χρηματοδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, ότι φταίει η γραφειοκρατία, λείπει το προσωπικό αλλά, παρά ταύτα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν ή γίνονται ενέργειες για την ταχεία βελτίωσή της. Αφησαν μάλιστα και υπονούμενα για «συμφέροντα που θίχτηκαν και πολλοί υιοθέτησαν ιδιαίτερα επικριτική στάση δίχως να συμμετέχουν στις προσπάθειες με άλλο συμβουλευτικό ή υποστηρικτικό τρόπο».
Ακολουθεί νέα αυτοψία από τον Συνήγορο του Πολίτη στις 18 Μαρτίου 2010, αλλά σε συνεννόηση αυτή τη φορά με τους δημάρχους Οινοφύτων και Σχηματαρίου. Εκεί διαπιστώνονται κάποιες βελτιώσεις αλλά και κενά όπως:
- Παραμένει ανύπαρκτο το σύστημα εξαερισμού και απόσμησης στον οικίσκο προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων.
- Η αυτόματη σχάρα βοθρολυμάτων λειτουργεί μεν αλλά χειροκίνητα.
- Τα υλικά που συγκρατούνται στις σχάρες (εσχαρίσματα), αντί να μεταφέρονται σε κλειστά δοχεία αποθήκευσης συλλέγονταν σε μαύρες πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
- Σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία αποφωσφόρωσης και αποχλωρίωσης των λυμάτων.
- Δεν υπάρχει στην εγκατάσταση χημικός μηχανικός ή άλλος μηχανικός όπως προβλέπεται.
Συμπερασματικά, οι ειδικοί του Συνηγόρου διαπιστώνουν κάποιες βελλτιώσεις αλλά και πολλές ελλείψεις.
Αδιόρθωτα χάλια
Στα τέλη Απριλίου, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν πλέον οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τρεις αλλεπάλληλες αυτοψίες στις 29/4, 30/4 και 8/5. Στην τελευταία που ήταν έκτακτη παρίστατο αυτοπροσώπως ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Παν. Μέρκος, οπότε διαπιστώνεται ότι «η μονάδα λειτουργούσε χωρίς την παρουσία υπευθύνου», όπως είχε διαπιστωθεί και στην πρώτη πρώτη, τον Σεπτέμβριο του 2009. Οι διαπιστώσεις των ελλείψεων μονότονες: κτίριο χωρίς εξαερισμό, ηχομόνωση και απόσμηση, χειροκίνητη μεταφορά εσχαρισμάτων, ελλείψεις σε μηχανισμούς μέτρησης και αυτόματης παρακολούθησης κ.λπ. Ζητούνται τα στοιχεία από τις χημικές αναλύσεις όπου διαπιστώνονται ότι αλλού κάποια απόβλητα δεν παρακολουθούνται ενώ «για ορισμένες παραμέτρους προκύπτουν στατιστικά ασυνήθιστες μηνιαίες επαναλήψεις τιμών».
Χημεία και... τέρατα
Παράδοξα είναι και τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων μετρήσεων που γίνονται στον Θερμιδόνα, το ρέμα που δέχεται τα λύματα από τον βιολογικό και καταλήγει στον πολύπαθο Ασωπό Ποταμό. Αναλυτικά:
1) Ο δείκτης COD (δείχνει την επιβάρυνση από τη μόλυνση) μετριέται στο 60,11 (με όριο 60) στην έξοδο του βιολογικού ενώ υπερτριπλασιάζεται στο 200,37 μέσα στο ρέμα.
2) Τα αιωρούμενα σωματίδια (SS) στην έξοδο είναι 6,6 (όριο 10), αλλά στο ρέμα Θερμιδόνα στο 631!
3) Η αμμωνία στο ρέμα είναι 5,6 mg/l (όριο 3) ενώ στην έξοδο είναι μόλις 0,56.
4) Το άζωτο στο ρέμα είναι 13,44 (όριο 10) ενώ στην έξοδο 6,16 και τα φωσφορικά υπερβαίνουν το όριο (2 μγ/λ) τόσο στην έξοδο του βιολογικού (28) όσο και στο ρέμα (68).
Με βάση όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι υπεύθυνοι του βιολογικού καλούνται σε απολογία. *

Ξέφραγο αμπέλι η μονάδα στον Ασωπό

«Η είσοδος στον βιολογικό καθαρισμό ήταν ανοικτή και αφύλακτη με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το είδος των υγρών αποβλήτων που εισέρχονται στη μη λειτουργούσα μονάδα».
Τι μπορεί να σημαίνει η παραπάνω διαπίστωση όταν αφορά περιοχή κοντά στην παλιά εθνική Αθηνών-Θηβών με πλήθος βιομηχανιών να βρίσκονται σε μικρή απόσταση;
Η διαπίστωση προέρχεται από την αυτοψία που πραγματοποίησαν επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις 18 Ιουνίου 2010 στον Δήμο Ερυθρών Δυτικής Αττικής. Η αυτοψία έγινε έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος της πόλης που δεν παρέστη στον έλεγχο, απέδωσε στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Οπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, με το σύστημα εκτός λειτουργίας, τα υγρά απόβλητα έφταναν στην εγκατάσταση, οδηγούνταν σε αγωγό παράκαμψης, από εκεί σε παρακείμενο χείμαρρο μη προσβάσιμο λόγω της πυκνής βλάστησης και από κει -πού αλλού;- στον ποταμό Ασωπό...
Οι επιθεωρητές κοινοποίησαν τα ευρήματα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δυτικής Αττικής και ζήτησαν από τον Δήμο Ερυθρών να πάρει μέτρα απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεση ανεπεξέργαστων αποβλήτων καθώς υπάρχει η πιθανότητα να φτάνουν έως εδώ και βιομηχανικά απόβλητα (η διάθεση σε ειδικούς φορείς κοστίζει ακριβά).
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο κατηγορήθηκαν υπεύθυνοι του Δήμου Αγίων Θεοδώρων για τη λειτουργία παράνομης χαβούζας όπου έφταναν και λύματα από συγκεκριμένα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής. Ο δήμαρχος απάντησε καταγγέλλοντας ότι στους Αγίους Θεοδώρους υπάρχει από το 2008 βιολογικός καθαρισμός ο οποίος δεν λειτουργεί για γραφειοκρατικούς λόγους. Αποτέλεσμα είναι τα βοθρολύματα να συλλέγονται και να διατίθενται στο έδαφος. Ανάμεσα στα βυτιοφόρα είχε βρεθεί ένα που μετέφερε λύματα συγκεκριμένου εργοστασίου (GF Energy της οικογένειας Φώλια). Εκπρόσωπος του εργοστασίου δήλωσε στη συνέχεια ότι τα λύματα ήταν «όμβρια ύδατα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!