ακολουθήσει στη χώρα, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ο αμερικανικός στρατός τερματίζει επισήμως τις αποστολές μάχης στο Ιράκ, περισσότερο από επτά χρόνια μετά την εισβολή -με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- που επέφερε την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.
Όμως ένα πρόσφατο κύμα βίας με στόχο κυρίως τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσε ανησυχία στο Ιράκ όσον αφορά τις δυνατότητες του στρατού και της αστυνομίας της χώρας να πάρουν τη σκυτάλη από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Λίγες ώρες πριν ο Μπαράκ Ομπάμα σημάνει -και τυπικά- τη λήξη των αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, που απέτυχαν να αναδείξουν νέα κυβέρνηση.
Επισήμως, όπως μεταδίδει το BBC, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στη Βαγδάτη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα στην τελετή «Αλλαγής Διοίκησης και Αλλαγής Αποστολής» που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, επτάμισι χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.
Από πλευράς του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι «ικανές» να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας.
«Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μια εκστρατεία σκεπτικισμού και είμαστε βέβαιοι ότι ο στόχος είναι να εμποδισθεί η αποχώρηση. Σας επαναλαμβάνω ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι ικανές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε.
Απόψε το βράδυ αναμένεται το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ προς τον αμερικανικό λαο, το οποίο θα σηματοδοτεί την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι ο Μπ.Ομπάμα θα επιχειρήσει να αναδείξει και την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Στο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από το Ιράκ, η 31η Αυγούστου είχε οριστεί ως ημερομηνία κατά την οποία θα αποχωρήσουν και οι τελευταίες μάχιμες μονάδες. Αυτό έχει ήδη γίνει και ήδη στη χώρα βρίσκονται λιγότεροι από 50.000 στρατιώτες -έργο των οποίων είναι η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Η πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων αναμένεται στα τέλη του 2011.
Πηγή: in.gr