μετράει δεν είναι η ακριβής τήρηση αυστηρών κανόνων αλλά η βαθιά επιθυμία να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και η προσδοκία ότι μπορείτε να το πετύχετε με μία σχετικά εύκολη και ανώδυνη δίαιτα.
Οι ειδικοί το αποκαλούν "σύνδρομο της ψεύτικης ελπίδας"- όταν τα άτομα που κάνουν δίαιτα θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το ακριβώς πόσο καιρό θα χρειαστούν για να ξεφορτωθούν τα παραπανίσια κιλά.
Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι εξωπραγματικές προσδοκίες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης ενός προγράμματος απώλειας βάρους.
Και παρά το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα μπορούν να τρώνε λιγότερο για προσωρινό διάστημα αν οι προσδοκίες τους είναι πολύ υψηλές, αυτή η τάση μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από την υπερκατανάλωση τροφής όταν κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος πειρασμός.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι στο πλαίσιο μιας δίαιτας δεν είναι παραγωγικοί και οδηγούν συνήθως στην αποτυχία. Η καλύτερη λύση είναι οι χαμηλότεροι, πιο ρεαλιστικοί στόχοι.
Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι: Πώς μπορείτε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους όταν ξεκινάτε μια δίαιτα;
5 τρόποι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους
Υπάρχουν μερικές απλές στρατηγικές, που θα σας βοηθήσουν να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να οδηγηθείτε με αργά αλλά σταθερά βήματα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
1. Μην περιμένετε θαύματα
Οι περισσότεροι κλινικοί διαιτολόγοι θα συμφωνούσαν ότι ο στόχος να χάσετε το 5-10 % του αρχικού σας βάρους είναι εφικτός.
Έτσι αν το βάρος σας είναι 90 κιλά ένας λογικός στόχος θα ήταν να χάσετε 4,5 - 9 κιλά.
2. Βάλτε στο παιχνίδι τα μαθηματικά
Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι να προσπαθήσετε να χάνετε μισό με ένα κιλά την εβδομάδα για να μην βάλετε σε κίνδυνο και την υγεία σας.
Αν, λοιπόν, πρέπει να χάσετε 10 κιλά, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη δίαιτά σας για τουλάχιστον 3 μήνες. Θέλετε να χάσετε 20 κιλά; Μιλάμε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Ο στόχος είναι να καίτε 500 με 1000 θερμίδες την ημέρα με κατανάλωση λιγότερης τροφής ή με περισσότερη άσκηση ή και με τα δύο.
3. Βάλτε βραχυπρόθεσμους στόχους
Αντί να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας τα 10 κιλά που θέλετε να χάσετε, μπορείτε απλά να το γιορτάσετε για τα πρώτα 2 κιλά που καταφέρατε να ξεφορτωθείτε.
4. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας
Καταγράψτε τις επιτυχίες σας, ακολουθώντας οποιαδήποτε μέθοδο σας ταιριάζει. Χρησιμοποιήστε το φορητό υπολογιστή σας ή ένα απλό σημειωματάριο.
5. Μην ξεχνάτε τον απώτερο στόχο σας
Ξεκινήστε από τους μικρούς στόχους με προοπτική να πετύχετε ένα μεγάλο στόχο.
Έτσι αν ο μακροπρόθεσμος στόχος σας είναι να χάσετε 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, για παράδειγμα, ίσως ο βραχυπρόθεσμος στόχος σας είναι να καταφέρετε μέσα στη μέρα σας να μην τρώτε πάρα πολύ.
Το μότο σας πρέπει να είναι "αργά αλλά σταθερά". Αυτή η τακτική έχει νόημα καταρχήν για έναν απλούστατο λόγο: Χάνοντας βάρος αργά, έχετε το χρόνο να υιοθετήσετε νέες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και η συχνή άσκηση.
Και εστιάζοντας στη διαδικασία αλλαγής των συνηθειών σας - όχι μόνο στην απώλεια βάρους – αυτές οι νέες και υγιεινές συνήθειες θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να παραμείνετε στο επιθυμητό βάρος.
Πηγή: contra.gr