Στο γράμμα του νόμου, το οποίο μάλλον εξαντλείται μέχρι... κεραίας φαίνεται να "κολλά" η κατασκευή του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα.
Ερμηνεύοντας το σχετικό Νόμο στο Βουνό, όπου εκ των πραγμάτων είναι δασική έκταση, μπορεί να κτιστεί Σχολείο όχι όμως Αστεροσκοπείο. Εκτός φυσικά αν πρόκειται για καμιά βιλίτσα, σαν αυτές που βλέπουμε να "ξεφυτρώνουν" σαν τα μανιτάρια σε δασικές εκτάσεις ανά την Ελλάδα, ακόμη και κοντά σε Εθνικούς Δρυμούς.
'Έτσι λοιπόν για την κατασκευή του Αστεροσκοπείου στον Όρλιακα δεν αρκεί η βεβαίωση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων νομό Γρεβενών ότι πρόκειται να κατασκευαστεί ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κτήριο και ζητείται λίγο πολύ να κτιστεί σχολείο. Σε ότι αφορά το Αστεροσκοπείο η σχετική νομοθεσία φαίνεται να το εντάσσει μάλλον σε κατοικημένες περιοχές.
Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας πρέπει να κάνει όχι απλά βήματα, αλλά άλματα στην προώθηση σύγχρονων καινοτομιών και δράσεων, όπως και της εξερεύνησης του διαστήματος. Σίγουρα δε θα περιμέναμε να στείλει η χώρα μας διαστημικές αποστολές, αυτές μάλλον μετατίθενται προς το παρόν στην επόμενη χιλιετία, αλλά το να μπαίνουν εμπόδια στα απλά πράγματα, όπως η κατασκευή ενός συγχρόνου Αστεροσκοπείου, τότε τι να πεις.
Τι να πεις και στον εμπνευστή του Αστεροσκοπείου, στο διεθνούς φήμης πυρηνικό φυσικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτη της ΝΑSA, Θανάση Οικονόμου, που είδε ακόμη και τα μηχανήματά του να "πετούν" με τα διαστημόπλοια ακόμη και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βρισκόταν στην Αμερική. Τι να τον πεις αυτό τον άνθρωπο, ότι κακώς κάθεται και ασχολείται με τη μίζερη δυστυχώς Ελλαδίτσα μας, που βλέπει πάντα σκοπιμότητες όταν πάει να γίνει κάτι. Τι να πεις για τη γραφειοκρατική αυτή διαδικασία, που όταν γίνεται κάτι νόμιμα εξαντλεί και το τελευταίο γράμμα του νόμου.
Φυσικά εδώ θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι την κατασκευή του Αστεροσκοπείου δεν τη βλέπουν με καλό μάτι κάποιοι. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι... τρικλοποδιές που έβαζαν, τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα ορισμένοι γιατί η ιδέα ή προώθηση ήταν από άλλους και όχι απ' αυτούς. Έτσι οι όποιες προσωπικές ή μικροπολιτικές βλέψεις μπαίνουν στη λογική του "καλύτερα να μη γίνει". Αλήθεια σκέφτηκαν όλοι αυτοί με τη "μίζερη" λογική τους το τι θα σήμαινε όχι μόνο για το νομό μας και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για όλη τη χώρα η κατασκευή του Αστεροσκοπείο του Όρλιακα; Μάλλον όχι και αν ακόμη το σκέφτηκαν θα είχαν τις επιφυλάξεις του ότι αυτό που πάει να γίνει είναι παράνομο διότι δεν το επιτρέπει ο Νόμος. Είπαμε ο Νόμος γι' αυτούς είναι κτίσιμο Αστεροσκοπείων στον κάμπο και στις πόλεις και τα σχολεία πρέπει να παν στα Βουνά, γιατί μάλλον εκεί πάει η νεοελληνική τρέλα ορισμένων.
Πάντως εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για το όλο εγχείρημα το λόγο έχει αυτό που λέμε " η πολιτική βούληση". Αν υπάρχει, τότε και οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες γρήγορα θα ξεπερνιούνταν και θα έχουμε αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα είναι μάλλον για μικροπολιτική και τίποτε άλλο.
Καταλαβαίνεται τώρα και τη θέση του κ. Οιικονόμου, που όχι μόνο έκανε όλα αυτά τα χρόνια το Σικάγο-Γρεβενά ένα... τσιγάρο δρόμο και βρέθηκε δεκάδες φορές εδώ για να απεγκλωβίσει το όλο ζήτημα, αλλά και γιατί επέδειξε ίσως και το μεγαλύτερο ζήλο για να γίνει το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα, από τα μηχανήματα που έστειλε στο διάστημα, γιατί η πρωτοβουλία αυτή ήταν Ελληνική. Σίγουρα δεν ήταν για το χατίρι κανενός πολιτικού ή κανενός νομάρχη ή δημάρχου και πολύ πιο σίγουρο είναι ότι κ. Οικονόμου δεν μπήκε σε κανένα πολιτικό ή μικροπολιτικό παιχνίδι. Τώρα το αν κάποιοι πρωτοστάτησαν σίγουρα καταγράφεται υπέρ τους και μάλλον φαίνεται πως αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους.
Πάντως η κατάσταση του κ. Οικονόμου δεν είναι και η καλύτερη μετά τα νέα εμπόδια που μπαίνουν και τα οποία όπως είπαμε μπορούν άνετα να ξεπεραστούν με πολιτική παρέμβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ωθείται η παρανομία. Παρανομία θα ήταν αν κατασκευάζονταν όπως είπαμε ένα Αστεροσκοπείο σε πόλη και ένα δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο ή ΑΕΙ στην κορυφή ενός βουνού, γιατί τότε σίγουρα θα υπήρχαν σκοπιμότητες.
πηγή: http://greveniotis.gr