Εδώ και λίγες ημέρες έχει συγκροτηθεί στην Ξάνθη μια ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών που έχει ως λόγο ύπαρξης να εκφράσει δημόσια και ανοιχτά την αντίθεση των ενεργών πολιτών στη δρομολογημένη εγκατάσταση υπερβολικού αριθμού διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.
Η ειλημμένη απόφαση για την είσπραξη αντιτίμου 2,8 ευρώ από 13 σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού ή αντίστοιχων εσόδων μέσω ηλεκτρονικών διοδίων με βάση νεότερη δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τις τοπικές κοινωνίες.Η επιβολή ενός τόσο υπερβολικού αντιτίμου, που υπολογίζεται σε περίπου 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες του οδικού άξονα και πρόκειται να προκαλέσει μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδα και ειδικότερα, της δικής μας περιοχής τα οποία, μεταξύ άλλων, θα είναι:
· Απομόνωση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τα αστικά κέντρα και απομάκρυνση μεταξύ των γειτονικών πόλεων που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ως κοινοί κοινωνικοί και οικονομικοί τόποι.
· Εμβάθυνση κοινωνικών ανισοτήτων καθώς το αυξημένο κόστος μετακίνησης, σε συνδυασμό με τα καύσιμα, πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν πρέπει να παραλείπεται ότι ένα μέρος των μετακινήσεων γίνεται αναγκαστικά για λόγους υγείας.
· Επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων λόγω της διοχέτευσης μεγάλο όγκου οχημάτων στις παλιές Εθνικές Οδούς.
· Αύξηση του κόστους των μετακινήσεων που επηρεάζει άμεσα και το κόστος των προϊόντων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η δική μας.
· Αύξηση των χρονοαποστάσεων που διανύονται στην Εγνατία Οδό.
· Μείωση της τουριστικής κίνησης των νομών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται κοντά στα άκρα της Εγνατίας Οδού.
Θεωρούμε ρεαλιστική προοπτική την ύπαρξη διοδίων σε ένα σύγχρονο οδικό άξονα της χώρας, όμως αντίκειται σε κάθε κοινωνική και πολιτική λογική η επιβολή του σχεδιαζόμενου αριθμού των 13 σταθμών ή των αντίστοιχων ποσών με βάση χιλιομετρική χρέωση. Είναι φυσιολογικό, ο χρήστης του αυτοκινητοδρόμου να πληρώνει ένα κόστος (και κρίνεται θετικά η πρόθεση για συνάρτηση με τα χιλιόμετρα) αλλά αυτό θα πρέπει να είναι λογικό ενώ, ταυτόχρονα, το κράτος οφείλει να συμμετάσχει σε αυτό. Παράλληλα, δε νοείται ύπαρξη διοδίων αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής που απουσιάζουν και εξυπηρετούν στοιχειώδεις και πρακτικές ανάγκες των οδηγών. (Σταθμοί Εξυπηρέτησης, Πρατήρια Καυσίμων, Τουαλέτες, Πάρκινγκ κ.α.)
Η αξιοπρεπής οδική υποδομή που απολαμβάνει σήμερα ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με θλιβερή καθυστέρηση πολλών δεκαετιών σε σχέση με την πολιτισμένη Ευρώπη και μάλιστα επιδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν εμπλεκόμαστε στον τρόπο που η πολιτεία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς διοδίων και τις δαπάνες ή τα δάνεια που θα καλύψει, όμως θεωρούμε ότι το υψηλό κόστος που σχεδιάζει αποτρέπει τον πολίτη από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού:
1) Ζητά από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και το Υπουργείο Μεταφορών την εκλογίκευση του αντιτίμου που σχεδιάζει να εισπράττει σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, πριν ξεκινήσει η εγκατάστασή τους ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις και σοβαρές αντιδράσεις, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη στο Νότια Ελλάδα για άλλους σταθμούς και δίκτυα.
2) Καλεί τους πολίτες της Ξάνθης να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του προβλήματος. Η κίνηση Πολιτών είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς καμία προϋπόθεση και δεν διαθέτει κανενός είδους ηγεσία, καταστατικό, πολιτική καθοδήγηση, αλλότρια στόχευση. Οι πολίτες μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@xanthipress.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ώστε να συμμετάσχουν στις δράσεις της κίνησης και να ενημερώνονται άμεσα για όσα συμβαίνουν.
3) Γνωστοποιεί ότι σύντομα θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για να ενημερώσει για το πρόβλημα και τις θέσεις που υπάρχουν ώστε να επιτευχθεί ενότητα λόγων και στόχων και το αίτημα να αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση και, κυρίως, αποτελεσματικότητα.
4) Καλεί υπάρχουσες πρωτοβουλίες πολιτών ή ευαισθητοποιημένους κατοίκους των γειτονικών περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναπτύξουν ανάλογη πρωτοβουλία προς όφελος όλων στην περιοχή και προτίθεται να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη δράση τους καθώς μόνο τότε η πρωτοβουλία θα είναι αποτελεσματική.