αλλά και τις σημαντικές υποστηρίξεις του τραπεζικού κλάδου στα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής, 1.695,20 μονάδες (διαβάστε παρακάτω). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αναφορικά με την υστέρηση εσόδων, την επιβράδυνση μείωσης του ελλείμματος, αλλά και της ανάγκης επιπλέον περικοπής δαπανών 4δις ευρώ για το 2010, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην ξαφνική αρνητική στάση των ξένων και τη σημαντική πτώση (3,5%) της συνεδρίασης της Παρασκευής, προβληματίζουν ιδιαίτερα αυξάνοντας ξαφνικά τους φόβους για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ, αν και θα λέγαμε ότι οι ανησυχίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες, κρίνουμε σαν GFF ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης στους επόμενους μήνες.
Επιστρέφοντας στα του ΧΑΑ, η μεταβλητότητα αναμένεται να δώσει το παρόν την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω η προσοχή θα είναι στραμμένη στις πολύ σημαντικές υποστηρίξεις (και την ανάγκη να μην χαθούν αυτές) των 1.580 - 1.590 μονάδων. Αναφορικά με την πιθανότητα για κάτι καλό στο ΧΑΑ, η ελπίδα στρέφεται στο ενδεχόμενο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, με την εβδομάδα να είναι πολύ πιθανό να κρύβει σημαντικές ειδήσεις – εκπλήξεις (ανακοίνωση ονομάτων συμβούλων του Ελληνικού δημοσίου, εκθέσεις για την Ελληνική οικονομία, πληροφορίες αναφορικά με την πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς και άλλες). Η πορεία των ξένων αγορών αναμένεται να έχει τη δική της σημαντική βαρύτητα για την πορεία του ΧΑΑ, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων Α’ εξαμήνου από το σύνολο των εταιρειών του ΧΑΑ (διαβάστε Σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης στο www.greekfinanceforum.com).
Σχόλιο για Τραπεζικό Δείκτης (Up – Date)
Η σημαντική πτώση στον Τραπεζικό κλάδο τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις της Πέμπτης και ειδικά της Παρασκευής (-3,96%, κλείσιμο 1.695,20 μονάδες) φέρνει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον πλέον κρίσιμο τρόπο, την ανάγκη παραμονής πάνω από τις πολύ σημαντικές υποστηρίξεις στα επίπεδα των 1.690 – 1.700 μονάδων (up – date επιπέδων 1.725 – 1.735 μονάδων στα οποία είχαμε σταθεί στα πρόσφατα σχόλια μας, από το εβδομαδιαίο διάγραμμα, κόκκινη έντονη γραμμή). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την παραμονή πάνω από αυτά τα επίπεδα εξαρτάται η διατήρηση της όποιας πρόσφατης βελτίωσης που είχε συντελεστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, διάσπαση αυτών των επιπέδων με επιβεβαίωση θα σημάνει και την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ ως πιο πιθανό θεωρείται σε αυτήν την περίπτωση να έρθουν νέες πιέσεις σε ποσοστό 5 με 10% τουλάχιστον.
Σχόλιο για Dow Jones Industrials:
Πολύ κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση του Dow Jones Industrials, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανάγκη επιστροφής ή, στη χειρότερη περίπτωση, της διατήρησης της επαφής με τα πολύ σημαντικά επίπεδα των 10.290 – 10.350 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής 10.213,62 μονάδες). Σε αντίθετη περίπτωση, η οποία δυστυχώς είναι πολύ πιθανή, αναμένουμε συνέχιση των πιέσεων μέχρι τις επόμενες σημαντικές υποστηρίξεις, που εντοπίζονται στα επίπεδα των 9.500 – 9.600 μονάδων.
Με νέες απώλειες την Παρασκευή, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε σε κάποιο βαθμό προς το τέλος, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.071,69 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,37%, και ο Dow Jones Industrials στις 10.213,62 μονάδες, με πτώση 0,56%. Τέλος, με οριακά κέρδη 0,04% o δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.179,76 μονάδες.
Ελαφρώς πτωτικά ξεκινάει η εβδομάδα για τους 2 βασικούς δείκτες στην Ασία, με το Nikkei να σημειώνει απώλειες (07:23) της τάξης του 0,85%, στις 9.101,18 μονάδες, ενώ με μικρότερη πτώση 0,34% ο Hang Seng στις 20.910,57 μονάδες.
Αναφορικά με το ευρώ έναντι του δολαρίου στις 07:25 βρισκόταν στο 1,2713, ενώ η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τη σημαντική πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος στα τέλη της προηγούμενη εβδομάδα (την Πέμπτη και την Παρασκευή), ενώ η ύπαρξη υψηλής μεταβλητότητας θωρείται πολύ πιθανή.
Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει:
Η ανακοίνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών στην Γερμανία (10:58 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 56,2 από 56,7). Η ανακοίνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη στις 17:00 ώρα Ελλάδος.
Greek Finance Forum