περιβάλλουν τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο του Αρχαιολογικού Άλσους, στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Όπως αναφέρει το Βήμα, το ΣτΕ έκρινε ότι η Διοίκηση επιχείρησε με μη νόμιμο τρόπο να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και να άρει τα ρυμοτομικά βάρη ακινήτων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, τα οποία βρίσκονταν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από το 1968 και το 1986, λέγοντας «ναι» στην οικοδόμησή τους με υψηλούς συντελεστές δόμησης (σ.δ. 2,4 και 3).
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο γνωμοδότησε ότι δεν προτείνεται νομίμως το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος (για τα οικοδομικά τετράγωνα 119, 120 και 121), διότι, μεταξύ άλλων:
Από τον φάκελο της υπόθεσης δεν προκύπτει ότι συνεκτιμήθηκε από τη Διοίκηση η άποψη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία εν όψει της γειτνίασης των επίμαχων ακινήτων με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο αναφέρει σε έγγραφό της, του 2009, ότι «θα ήταν καλό να αποφευχθεί η οικοπεδοποίηση των οικοδομικών αυτών τετραγώνων».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Διοίκηση θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη της το περιεχόμενο του εγγράφου της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να κρίνει «αν ενδείκνυται ή όχι η αποδέσμευση των ακινήτων», καθώς και για να καθορίσει τους όρους δόμησης.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το πρακτικό 79/2010 του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα ακίνητα που βρίσκονται υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης και περιλαμβάνονται στα επίμαχα τρία οικοδομικά τετράγωνα είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι «εκκλησίας» και «αθλητικών εγκαταστάσεων».
Πηγή: in.gr