tromaktiko: «Να τον χαίρεστε τον ΟΑΕΔ σας»

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

«Να τον χαίρεστε τον ΟΑΕΔ σας»



ή ...
«Πώς να αρνείται το κράτος επιχορηγήσεις που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ οι νέες γυναίκες επιχειρηματίες».
Η σύζυγός μου σπούδασε επί τρία χρόνια γραφιστική με πολύ κόπο...
αφού ταυτόχρονα συντηρούσε το σπίτι και μεγάλωνε το παιδί μας. Μόλις αποφοίτησε, 34 ετών πλέον, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα έναρξης γραφιστικής επιχείρησης (εν μέσω κρίσης), προωθώντας ταυτόχρονα και την αποκέντρωση, αφού η έναρξη έγινε στην επαρχία, όπου μετακομίζουμε από την Αθήνα, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος επιχορήγησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών – Γυναικών «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 364, 31 Μαρτίου 2010, που θα της δώσει επιχορήγηση ποσού 24,000 Ευρώ σε τρία χρόνια.
Βάσει του προγράμματος επιχορήγησης, και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, παρακολούθησε τη συμβουλευτική του ΟΑΕΔ για τις απαιτούμενες ημέρες, δημιούργησε επιχειρηματικό σχέδιο, νοίκιασε γραφείο, και προχώρησε στις απαιτούμενες γραφειοκρατικές ενέργειες για την έναρξη. Ταυτόχρονα, αγόρασε εξοπλισμό (ηλ. υπολογιστές, προγράμματα, εκτυπωτικά μηχανήματα, συστήματα UPS αφού το ρεύμα συχνά πυκνά διακόπτεται) ξοδεύοντας ήδη από τις οικονομίες μας αρκετά χρήματα για την επιχείρηση της.
Κατόπιν όλων των διαδικασιών, αιτήθηκε να υπαχθεί στο πρόγραμμα επιχορήγησης, αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις, βάσει των δημοσιευμένων άρθρων στο ανωτέρω ΦΕΚ. Η προέγκριση από τον ΟΑΕΔ (που βγαίνει ηλεκτρονικά) ήρθε σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών οπότε και επικοινώνησε μαζί της η αρμόδια υπάλληλος του ΟΑΕΔ που θα όριζε το ραντεβού για έλεγχο, ώστε να εγκριθεί η πρώτη δόση της επιχορήγησης. Ενώ λοιπόν η σύζυγός μου της ανέφερε λεπτομερώς οτί έχει συγκεντρώσει όλα τα τιμολόγια που απαιτούνται, βάσει ΦΕΚ, για την έγκριση, έλαβε την εξής απάντηση-συμβουλή-νουθεσία από την υπάλληλο, που την άφησε άναυδη: «Ά, ξέρετε, τα τιμολόγια εξοπλισμού δεν ισχύουν για την επιχορήγηση – να βρείτε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών καλύτερα, για να μη σας κόψουμε».
Μετά από συνεχή διάλογο και έρευνα εκ μέρους μας που αποκάλυψε ότι το ΦΕΚ αναφέρει ΡΗΤΩΣ (σελ. 4681, άρθρο 7, παρ. 32: «εξοφλημένα τιμολόγια ... αξίας ίσης με το ποσό που αναλογεί στην πρώτη δόση ... που αφορούν σε δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων, κλπ)...» καθώς και άρθρο 8, παρ. 1 «δαπάνες, όπως: ... αποσβέσεις παγίων, (π.χ. εξοπλισμός) για τη λειτουργία της επιχείρησης θεωρούνται ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης και πιστοποιούνται με εξοφλημένα τιμολόγια...»), η κυρία του ΟΑΕΔ που είναι αρμόδια για τους ελέγχους προχώρησε σε εξίσου «συνομωτική» αποκάλυψη: «Ναι, το γνωρίζουμε ότι κανονικά έπρεπε να περνάνε, αλλά μας έχουν δώσει οδηγία από τα κεντρικά να μη τα δεχόμαστε» και «βρείτε καλύτερα κάποιες παροχές υπηρεσιών, έστω και εικονικές, για να μη σας κόψουμε».
Στη συμβουλευτική του ΟΑΕΔ που είχε παρακολουθήσει η σύζυγός μου της είχαν πει ΡΗΤΑ ότι τα τιμολόγια εξοπλισμού είναι ΚΥΡΙΩΣ αυτά που απαιτούνται (άλλωστε, τι αγορά παροχής υπηρεσιών μπορεί να έχει μια γραφίστρια που να δικαιολογήσει 6000 ευρώ σε ένα μήνα από την έναρξη – υπολογιστές χρειάζεται, γραφεία, καρέκλες για να ανοίξει την επιχείρηση... όχι υπηρεσίες – αυτές θα τις παρέχει εκείνη!). Επικοινωνώντας με την υπέυθυνη συμβουλευτικής του ΟΑΕΔ, πήρε άλλη αποστομωτική απάντηση: «Ναι, μας είπαν μετά ότι έπρεπε να το έχουμε καταλάβει απ’ το πρόγραμμα  – βρές βρε παιδί μου κάποια τιμολόγια παροχής για να είσαι καλυμμένη».
Είναι ίσως περιττό να αναφέρω ότι όλες οι προσπάθειες επικοινωνίας μας με τα κεντρικά του ΟΑΕΔ και τους υπευθύνους ήταν άκαρπες και ανώφελες, αλλά και ότι οι αιτήσεις, εκ μέρους μας, να δούμε τυχόν ερμηνευτικές εγκυκλίους που να αναφέρουν γραπτώς τα παραπάνω έπεσαν στο κενό αφού τέτοιες εγκύκλιοι απλά δεν υπάρχουν...
Υπάρχουν πλέον οι εξής περιπτώσεις:
1)      Να βρούμε τιμολόγια «μαϊμού» ώστε «να κάνουμε τη δουλειά μας» αλλά μετά να μας έχουν στο χέρι με εκβιαστικές τακτικές.
2)      Να υποβάλλουμε τα σωστά τιμολόγια εξοπλισμού, να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ η σύζυγος και να διακινδυνέψουμε να βρούμε το δίκιο μας μέσω ενστάσεων.
3)      Να κάνουμε το 1) παραπάνω, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και (ρητορικό πλέον) ερώτημα (με πρωτόκολλο) για τα (τηλεφωνικώς και όχι γραπτώς) λεγόμενα της ελεγκτού του ΟΑΕΔ, που το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να αρνηθεί ότι τα είπε... αφού γραπτώς δε θα τα έδινε ποτέ (παρότι της ζητήθηκε) παρά μόνο ΚΑΤΟΠΙΝ του ελέγχου.
Τα στοιχεία μας είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αρμοδίου του ΟΑΕΔ ΘΕΛΕΙ να κάνει σωστά τη δουλειά του και να ακολουθήσει το ΝΟΜΟ του κράτους, καθώς και στη διάθεση του κ. Λοβέρδου, υπουργού που προσυπογράφει το ΦΕΚ. Ελπίζουμε ότι κάποιος θα ευαρεστηθεί και θα κινητοποιηθεί ώστε οι ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ δε θα βρίσκουν ΤΟΣΑ εμπόδια στην έναρξη εργασίας τους. Από διαφημίσεις για προγράμματα χορτάσαμε. Η υλοποίηση απαιτείται τώρα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!