Για να μην νομίζει κάνείς ότι μας έχουν ξεχάσει οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι και ότι πλεόν τα δεινά πέρασαν, ας δούμε επιγραματικά τα δεινά του νέου, επικαιροποιημένου μνημονίου...
* ΟΣΕ: Νόμος το Σεπτέμβρη με κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση εισιτηρίων με στόχο αύξηση εσόδων 55% – πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή ,μείωση προσωπικού 35% για εξοικονόμηση δαπανών 50% και μείωση προσωπικού 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση δαπανών προσωπικού 58%. Μείωση βασικού μισθού 20%, μείωση υπερωριών και επιδομάτων 10%.
* Αστικές συγκοινωνίες: αύξηση εισιτηρίων, μείωση επιδομάτων και υπερωριών
* Ενέργεια: αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ, απελευθέρωση αγοράς, πρόσβαση σε ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη
* Εργασιακό: Έως τέλος Σεπτεμβρίου θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις αλλά και για την καθιέρωση «συμμετρίας» στη διαιτησία. Επιπλέον προβλέπεται επέκταση του ελαστικό ωράριου, «ψαλίδι» στις υπερωρίες. Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις συμβάσεις όπου με νόμο θα ορίζεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των επαγγελματικών.
* Ασφαλιστικό: Θα εκπονηθούν δύο αναλογιστικές μελέτες , μια έως το Δεκέμβριο για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και μία έως το Μάρτιο για τα επικουρικά και από τα αποτελέσματα αυτών θα προκύψουν τα πιθανά νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τον Ιούνιο του 2011.
* Κλειστά επαγγέλματα: Μέχρι το Δεκέμβρη το νομοσχέδιο με άνοιγμα επαγγελμάτων για νομικούς , φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές.
* ΟΤΑ: Στοχευμένος εξορθολογισμός προσωπικού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-2013. Περιορισμός δανεισμού, μείωση μεταβιβάσεων και έλεγχος της συνέπειας των προϋπολογισμών των ΟΤΑ. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει διάταγμα που δεν θα επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να πραγματοποιούν ελλείμματα, τουλάχιστο μέχρι το 2014.
* Μισθολόγιο: Απλοποίηση συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα και θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα με το οποίο η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Σαν γενικός κανόνας, θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα. Επίσης, γίνεται λόγος για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων ώστε να γίνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση ή την ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών προγραμμάτων.
* Νοσοκομεία: Προβλέπεται η εφαρμογή είσπραξης της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες. Επίσης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω το κόστος φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει δυσκολίες στη συγκράτηση δαπανών σε διάφορους τομείς της γενικής κυβέρνησης αν και αναφέρει πως στο τέλος του έτους -εξαιτίας της ταχύτερης έναντι της προβλεπόμενης μείωσης δαπανών που καταγράφεται ήδη από το πρώτο εξάμηνο- στο τέλος του έτους θα υπάρχει «μαξιλάρι» 4 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η κυβέρνηση πραγματοποίησε λιγότερες από τις αναμενόμενες πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,6 δις ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτήν την καλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση και τον Σεπτέμβριο, και να κλείσει το έτος με ένα περιθώριο καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης της τάξης των 4 δις ευρώ για την κάλυψη των κινδύνων που προέρχονται από άλλες περιοχές της γενικής κυβέρνησης.
Η συγκράτηση των δαπανών θα επικεντρωθεί στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα».
Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα τίθεται ο πήχης μείωσης του ελλείμματος φέτος, στο 7,8% του ΑΕΠ από 8,1% που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο χωρίς όμως να αλλάζει ο ποσοτικός στόχος για διαμόρφωση του ελλείμματος στα 18,5 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή του ποσοστιαίου στόχου οφείλεται στον υψηλότερο πληθωρισμό που εκτιμάται πλέον στο 4,75%, χωρίς να επηρεάζει επί της ουσίας τη δημοσιονομική πολιτική παρά μόνο σε επίπεδο ποσοστιαίας αποτύπωσης του ελλείμματος.
Αλλαγές έρχονται- για τον ίδιο λόγο- και στις προβλέψεις εξέλιξης του δημοσίου χρέους. Εκτιμάται πλέον ότι θα ανέλθει στο 130,2% του ΑΕΠ, από 133,2% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 (που θα φτάσει το χρέος στο ανώτατο σημείο) θα ανέλθει στο 145,3% του ΑΕΠ, αντί του 149,7% του ΑΕΠ.
---Τα μέτρα για το 2012
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προκαταρκτικό προϋπολογισμό για το 2012, που στόχο θα έχει την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων προσαρμογής που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ, είναι τα εξής:
- Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις. Αυτό θα επιτρέψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ.
- Ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ.
- Συνέχιση της επέκτασης της βάσης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών απόδοσης τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ πρόσθετων εσόδων.
- Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.
- Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων.
- Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ επιπλέον.
- Μείωση των επιδοτήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
- Επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ.
- Η εξασφάλιση επιπρόσθετων εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 225 εκ. ευρώ από την πώληση αδειών και 400 εκ. ευρώ από ετήσια δικαιώματα.
- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
euro2day
euro2day