Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου η γενική απαγόρευση καπνίσματος που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου να είναι αποτελεσματική...
«Δεν θα υπάρξουν παραθυράκια» διευκρίνισε η υπουργός, «καθώς η απαγόρευση θα είναι ολική και το έλλειμμα ελεγκτικού μηχανισμού πλέον καλύφθηκε».
Ακόμα και οι καταστηματάρχες, υποστήριξε η υπουργός σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του «Σκάι», προτιμούν την ολική από τη μερική απαγόρευση, γιατί έτσι αίρεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός. «Παλιά τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να έχουν δύο ξεχωριστούς χώρους για τους πελάτες τους, ενώ τα μαγαζιά λίγων τετραγωνικών όχι», επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, όπως επεσήμανε, τους προηγούμενους μήνες διεξήγαγε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εντόπισε τις αδυναμίες στην εφαρμογή των κατασταλτικών μέτρων. Ωστόσο, επειδή η απαγόρευση του καπνίσματος δεν στοχεύει στην αστυνόμευση των πολιτών, αλλά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, η ηγεσία του υπουργείου εστιάζει πλέον στην πρόληψη και κυρίως στην αλλαγή των προτύπων για τους νέους. «Για τον λόγο αυτόν απαγορεύουμε τη διαφήμιση» υπενθύμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Τι, όμως, αλλάζει στη ζωή μας από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου; Ξεκινάει η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους έπειτα από πολλές -αποτυχημένες, όπως αποδείχθηκε στην πράξη- προσπάθειες της πολιτείας να εφαρμόσει αντικαπνιστική πολιτική με «διαχωριστικά» (χώροι καπνιζόντων και μη σε εστιατόρια, καπνιστήρια σε εργασιακούς χώρους κ. λπ.). Το μόνο εναπομείναν «παραθυράκι» αποτελούν τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ. μ. με ζωντανή μουσική, όπως και τα καζίνο. Για τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων προβλέπεται η ολική απαγόρευση καπνίσματος να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2011. Μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες καφενείων, εστιατορίων και μπαρ μέχρι 70 τ. μ. είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν το μαγαζί τους θα απευθυνόταν σε θεριακλήδες ή όχι, κάτι που δεν θα ισχύει στο εξής.
Στη συνέντευξή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι το υπουργείο είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για ολική απαγόρευση, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε άσκοπες επενδύσεις στα μαγαζιά τους.
Οι επόπτες
Από τον Ιούνιο του 2009, οπότε και ξεκίνησε η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα (με εξαιρέσεις) κανείς δεν γνώριζε επακριβώς ποιο ακριβώς όργανο ήταν επιφορτισμένο με τον έλεγχο για την τήρηση των νέων κατασταλτικών μέτρων.
Το πέπλο του μυστηρίου διαλύεται πλέον, αφού το υπουργείο χρίζει τους επόπτες δημόσιας υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (και της αρχής που θα τις διαδεχθεί με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»), τη Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό ως εποπτεύουσες αρχές. Τα πρόστιμα που προβλέπονταν στην πρώτη δέσμη μέτρων ήταν εξαιρετικά υψηλά (από 1.000 έως 20.000 ευρώ) και απευθύνονταν αποκλειστικά στους καταστηματάρχες, που αναγνωρίζονταν ως υπεύθυνοι απέναντι στον νόμο.
Ωστόσο, στην πράξη δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, και ο καπνιστής - πελάτης θα τιμωρείται με πρόστιμο από 50 έως και 500 ευρώ, σε περίπτωση επανάληψης. Για τους υπευθύνους διαχείρισης των καταστημάτων τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών που σημειώνονται. Επιπλέον, στην 4η υποτροπή θα ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος και στην 5η θα αφαιρείται. «Κατεβάσαμε συνειδητά τα πρόστιμα», σχολίασε η υπουργός, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Ολα είναι ζήτημα συνήθειας- σε λίγους μήνες θα έχουμε κερδίσει ένα στοίχημα με την υγεία μας» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ