οι
Τα λιπαρά Ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των EPA και DHA, εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια. Καθώς αυτά τα διατροφικά στοιχεία θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, πολλοί ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η αυξημένη κατανάλωσή τους βοηθά στη μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες, ωστόσο, δεν έχουν παρουσιάσει σαφή αποτελέσματα.
Έως τώρα οι ερευνητές έμενα να διερευνήσουν την ενδεχόμενη σχέση που υπήρχε για τους νέους, έναν πληθυσμό εξίσου ευάλωτο στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Έτσι ο Kentaro Murakami από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τα ποσοστά κατάθλιψης 6.500 νεαρών ιαπώνων μαθητών, ηλικίας 12-15 ετών.
Συνολικά 23% των αγοριών και 31% των κοριτσιών εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, μεταξύ άλλων ένιωθαν , απελπισμένοι, ανήμποροι, και είχαν προβλήματα ύπνου, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Pediatrics.
Με ερωτηματολόγια σχετικά με το φαγητό που κατανάλωναν -και προσαρμόζοντας παράγοντες όπως ήταν η ηλικία και το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονιών- οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αγόρια που έτρωγαν περισσότερο ψάρι, το ανώτερο 20% της συνολικής κατανάλωσης, είχαν 27% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη σε σύγκριση με το χαμηλότερο 20% της συνολικής κατανάλωσης.
Όμοιες φάνηκε να είναι οι διαφορές όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένα τα EPA και DHA που περιέχονταν στα ψάρια που καταναλώνονταν. Ωστόσο, καμία επίδραση δεν φάνηκε να έχουν τα λιπαρά του ψαριού στα κορίτσια.
Οι ερευνητές δυσκολεύονται να εξηγήσουν τη διαφορετική επίδραση των λιπαρών των ψαριών στα αγόρια και στα κορίτσια, ωστόσο, υποθέτουν ότι σχετίζεται με τον ισχυρότερο γενετικό ρόλο που έχει η κατάθλίψη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Επίσης τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν παρέχουν επαρκείς αποδείξεις για να υποστηρίξουν εάν τα λιπαρά των ψαριών μειώνουν όντως τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ίσως για παράδειγμα όσοι έχουν κατάθλιψη να καταναλώνουν λιγότερο ψάρι. Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίου-αιτιατού, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης ψαριών πλούσιων σε EPA και DHA, μπορεί να αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης.
http://eimaimama.blogspot.com