tromaktiko: Δύο "πειρατές" μιλούν ...

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Δύο "πειρατές" μιλούν ...



Η Ελλάδα των μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων πρωταγωνιστεί σταθερά στην πειρατεία λογισμικού, κινηματογραφικών ταινιών και μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Δύο συμπολίτες μας, που στην υπόλοιπη ζωή τους είναι απολύτως νομοταγείς αλλά δεν διστάζουν να παραβιάσουν διεθνείς και εθνικούς νόμους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων,
δηλώνουν στη “Μ” ότι για αυτούς το παράνομο “κατέβασμα” αρχείων αποτελεί “πράξη αντίστασης στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ψυχαγωγίας”.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων που σχετίζονται με την πειρατεία: αυτοί που την ασκούν και αυτοί που την αποδέχονται - είτε δωρεάν είτε έναντι αντιτίμου. Οι δεύτεροι υποστηρίζουν σθεναρά τους “προμηθευτές” τους: “Επικροτώ την πειρατεία, γιατί αποτελεί μια πράξη αντίστασης απέναντι σε όσους θέλουν πουλώντας ένα προϊόν να αποκομίζουν καθαρό κέρδος 400%-800%”, πιστεύει ο 28χρονος Τ.Π., που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το ονοματεπώνυμό του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “πώς δικαιολογείται ηθικά ένα μουσικό CD να πωλείται προς 25 ευρώ; Δέχομαι ότι τα έξοδα μιας δισκογραφικής εταιρείας είναι πολλά. Δεν απαιτώ να αγοράσω το προϊόν τους προς 5 ευρώ. Αν, όμως, τα κοστολογούσαν περί τα 10-12 ευρώ, τότε είμαι βέβαιος ότι σχεδόν όλοι θα έσπευδαν να το αποκτήσουν μέσω της νόμιμης οδού. Το ίδιο κατά τη γνώμη μου ισχύει και για τις ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια και το λογισμικό”, υπογράμμισε.


“Είμαστε όλοι υποκριτές”

Ο φοιτητής Γ.Σ. “κατεβάζει” συχνά παράνομο υλικό από το Ίντερνετ αποκλειστικά για δική του χρήση. Πιστεύει ότι ο φαρισαϊσμός στην Ελλάδα περισσεύει. “Οι άνθρωποι που λένε ότι η ηλεκτρονική πειρατεία αποτελεί παρανομία είναι οι ίδιοι που την ασπάζονται. Έχω δει αρκετούς από τους φίλους μου, που με προτρέπουν να σταματήσω να αγοράζουν CD και DVD σε ταβέρνες και καφέ από μετανάστες. Ποιος είναι αυτός που θα ασκήσει κριτική σε όποιον κατεβάζει αρχεία άνευ αδείας; Μήπως αυτός που όταν πληρώνει τον υδραυλικό ή τον ηλεκτρολόγο δέχεται να πληρώνει λιγότερα χρήματα υπό την προϋπόθεση να μη λάβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών;”, τόνισε.
Σε δεκάδες μπλογκ οι επισκέπτες καταγράφουν τις προτάσεις τους ως προς το ποια λύση μπορεί να είναι ευνοϊκή τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρείες. “Η δισκογραφική εταιρεία μπορεί να προσφέρει εντελώς δωρεάν τα προϊόντα της. Ο πειρατής δεν θα έχει λόγο να μην προτιμήσει την αρχική πηγή του προϊόντος. Αυτομάτως η επισκεψιμότητα του ιστοτόπου θα εκτοξευτεί στα ύψη και έτσι η εταιρεία θα είσαι σε θέση να διεκδικεί μεγάλα ποσά από διαφημίσεις”, πληκτρολόγησε ένας άνδρας που υπέγραψε με το ψευδώνυμο Forlan.
Σε κάποια άλλη καταχώρηση αναγράφεται ότι “γιατί εγώ θεωρούμαι παράνομος που δίνω κόπιες μιας ταινίας σε φίλους και συγγενείς και όχι αυτός που νοικιάζει ένα φιλμ από το βίντεο κλαμπ την Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα που θα το επιστρέψει θα το έχει παρακολουθήσει ολόκληρο το σόι του;”.


Πειρατεία σημαίνει λουκέτα, ανεργία και φορολογική αιμορραγία

Οικονομική αιμορραγία προκαλεί στην εγχώρια δισκογραφική βιομηχανία και στους κλάδους που ζουν από αυτήν (δισκοπωλεία, κατασκευαστές, δισκογραφικές - κινηματογραφικές εταιρείες, διανομείς κ.ά.) η ανεξέλεγκτη πειρατεία. Το διάστημα 1995-2005 η εν Ελλάδι μουσική πειρατεία κόστισε στους εμπλεκόμενους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προκαλώντας στην πορεία το μαράζωμα των παραδοσιακών δισκοπωλείων και βίντεο κλαμπ. “Η περίοδος της ακμής μας ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα η ζήτηση είναι πεσμένη. Σίγουρα αυτό οφείλεται εν μέρει στην πειρατεία,! μπορεί όμως να φταίει και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει πια λεφτά”, σχολίασε στη “Μ” ο υπεύθυνος κεντρικού δισκοπωλείου της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι από τα χιλιάδες δισκοπωλεία που λειτουργούσαν στην Ελλάδα στα μέσα της περασμένης δεκαετίας επιβιώνουν σήμερα λιγότερα από 400.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!