Συνταγή για 6-8 άτομα
http://xs-recipes.blogspot.com/
Υλικά:
1/2 κιλό χοιρινό κιμά
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά αλεσμένη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτρια πατάτα χοντροτριμμένη (σε ξεχωριστό μπολ)
1 κρεμμύδι χοντροτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
ένα ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το μπολ με την τριμμένη πατάτα, και ζουλάμε με το χέρι μας την πατάτα για να βγάλει τα υγρά της. Αφού το κάνουμε αυτό παίρνουμε μόνο την πατάτα και την βάζουμε σε άλλο μεγαλύτερο μπολ μαζί με τον κιμά, την φρυγανιά, το αυγό και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Το μπολ με τον χυμό της πατάτας το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα ζυμώνετε με αργές και ήρεμες κινήσεις. Όταν περάσει ο αναγκαίος χρόνος πάρτε το μπολ με τον χυμό πατάτας και απορρίψτε το υγρό προσέχοντας να μη χύσετε και το κατακάθι που είναι το άμυλο της πατάτας.
Με ένα κουταλάκι μαζέψτε από τον πάτο του μπολ το άμυλο και προσθέστε το στην ζύμη. Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά. Πάρτε μια μικρή ποσότητα ζύμης στις παλάμες σας και σχηματίστε ένα μέτριο κεφτέ. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή προσθέστε ακόμα 1-2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά.
Παραδοσιακά οι κεφτέδες τηγανίζονται. Για ένα πιο υγιεινό γεύμα προτείνουμε να ψηθούν στον φούρνο.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί αραδιάστε τους κεφτέδες που θα ετοιμάσετε. Προσπαθήστε οι κεφτέδες σας να είναι ομοιόμορφοι έτσι ώστε να θέλουν όλοι τον ίδιο χρόνο ψησίματος.
Τοποθετήστε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC και ψήστε για 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα. Σερβίρετε με ρύζι και κρύα σαλάτα.
Καλή Όρεξη!