Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας διαμηνύει προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας ότι μεταβαίνει στην περιοχή ως “Πρεσβευτής ειρήνης”. Υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη έχει καθαρά εκκλησιαστικό χαρακτήρα και υπενθυμίζει με νοήμα ότι το πρόσωπο της Παναγίας είναι σεβαστό και από τους Μουσουλμάνους. Εκφράζει δε τις ευχαριστίες του προς τις Αρχές για τη δυνατότητα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη προβοκάτσια.
«Εν πρώτοις θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Πραγματικά αυτή η θεία λειτουργία είναι κάτι που προσδοκούσαμε. Για εμάς ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα. Είναι η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεότοκου. Αυτή η εορτή είναι από τις μεγαλύτερες, αφιερωμένες στην Παναγία. Μάλιστα γνωρίζω πολύ καλά ότι στο Κοράνι γίνεται αναφορά με πολύ μεγάλο σεβασμό στην Παναγία. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος ότι ο μουσουλμανικός κόσμος της Τραπεζούντας θα συμμετέχει και εκείνος στον σεβασμό που έχουμε προς την Παναγία. Σε αυτό το Μοναστήρι άλλωστε αρκετοί Οθωμανοί Σουλτάνοι έκαναν δωρεές διότι όπως και προηγούμενως οι Χριστιανοί Αυτοκράτορες, και εκείνοι συνέχισαν τις εκδηλώσεις σεβασμού προς το Μοναστήρι. Μάλιστα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην ομιλία που θα κάνω στα ελληνικά και στα τουρκικά, θα κάνω αναφορά σε εκείνους τους Σουλτάνους. Ο τόπος αυτός είναι ιδιαίτερα ιερός για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Μεταβαίνουμε ως πρεσβευτές ειρήνης. Οι προσευχές μας δεν είναι για να διχάζουν τους ανθρώπους αλλά για να τους ενώνουν» δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ.
Ερωτηθείς εάν έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι Αρχές έχουν λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας.
«Κανείς ψύχραιμος άνθρωπος δεν μπορεί να εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. Η θρησκεία του Ισλάμ είναι θρησκεία ειρήνης. Ο σεβασμός πρέπει να είναι μεγάλος προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της πολιτιστικής του ταυτότητας. Σήμερα η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό Κράτος. Ο κάθε ένας έχει το δικό του ρόλο. Εμείς έχουμε την τουρκική υπηκοότητα. Είμαστε γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου. Μεταβαίνοντας στην Τραπεζούντα δεν έχουμε καμία ανησυχία. Δεν αμφιβάλουμε ότι οι Αρχές ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Πάνω απ΄όλα πηγαίνουμε με τον θαυμασμό και την αγάπη που έχουμε για τους κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας οι οποίοι διακρίνονται για τις αρετές και τα προτερήματά τους. Η επίσκεψή μας συμπίπτει με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Θα δειπνήσουμε μάλιστα με το Νομάρχη και το Μουφτή της Τραπεζούντας, κάτι που μας χαροποιεί». (σ.σ. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι Μουσουλμάνοι νηστεύουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Αμέσως μετά παραθέτουν δείπνο το οποίο ονομάζουν Ιφτάρ).
Η δημοσιογράφος Μπιλγκέ Εσέρ ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και για δημοσιεύματα σε εθνικιστικές ιστοσελίδες της Τουρκίας που αναφέρουν ότι η 15η Αυγούστου είναι η ημέρα κατάλυσης της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
«Ο Δεκαπενταύγουστος για όλο τον χριστιανικό κόσμο είναι η εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Εμείς πηγαίνουμε σε αυτό το ιστορικό Μοναστήρι επειδή είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας. Σε εγκυκλοπαίδειες δεν αναφέρεται η 15η Αυγούστου ως η ημέρα της κατάλυψης της πόλης. Αλλά ότι αυτή συνέβη μέσα στον Αύγουστο. Η ιστορία είναι ιστορία» είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
http://www.amen.gr/