tromaktiko: Γάμος στην κορυφή του Ολύμπου

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Γάμος στην κορυφή του Ολύμπου



«Παντρευτήκαμε στη “στέγη της Ελλάδας”, σε υψόμετρο 2.803, μια ανάσα από την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου». Σε αυτό τον γάμο η νύφη φόρεσε ορειβατικά μποτάκια, οι καλεσμένοι περπάτησαν για 8 ώρες προκειμένου να παρακολουθήσουν το μυστήριο και το γλέντι στήθηκε με θέα τη μισή Ελλάδα!
Στο απομακρυσμένο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» στον Ολυμπο, το υψηλότερο σημείο των Βαλκανίων όπου ζει άνθρωπος και το οξυγόνο μειώνεται κατά 20%, οι πυρετώδεις ετοιμασίες το πρωί του περασμένου Σαββάτου δεν ήταν για τους τακτικούς ορειβάτες που σκαρφαλώνουν κάθε καλοκαίρι στην κορυφή του Μύτικα. Οι δύο νεόνυμφοι, ο 28χρονος Θάνος Βλέτσης από το Λιτόχωρο και η 27χρονη Παναγιώτα Μπουφέτη από την Κατερίνη, θα υποδέχονταν στο καταφύγιο τους καλεσμένους τους μετά τη γαμήλια τελετή στο κοντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 2.803, μόλις 114 μέτρα χαμηλότερα από τον Θρόνο του Δία. «Με τον Θάνο γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια εδώ ακριβώς, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι λειτουργία. Εμεινα αποσβολωμένη από την ομορφιά και την αγριάδα του τοπίου και είχα αποφασίσει από τότε ότι θα παντρευόμουν εδώ», λέει στα «ΝΕΑ» η Παναγιώτα που είναι τοπογράφος.
Το ζευγάρι δεν έχει αυτό που λένε πάθος με την ορειβασία- ο Θάνος Βλέτσης είναι μόνιμος υπαξιωματικός του Στρατούγι΄ αυτό και οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι τους αιφνιδιάστηκαν με την απόφασή τους να παντρευτούν στην κορυφή του Ολύμπου, εγχείρημα που έχουν τολμήσει μετρημένοι στα δάχτυλα μέχρι σήμερα.
Τράβηξαν κλήρο
Ορισμένες αμφιβολίες διατύπωσαν αρχικά και οι γέροντες του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου έξω από το Λιτόχωρο, στο οποίο ανήκει τυπικά το πέτρινο ξωκκλήσι. «Οι συγγενείς μας είπαν να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί, αλλά για να πείσουμε τους γέροντες του μοναστηριού χρειάστηκε να τραβήξουμε με τον ηγούμενο κλήρο, μεταξύ μιας εκκλησίας στην Παλιά Σκοτίνα και της κορυφής του Ολύμπου ώστε να κριθεί πού τελικά θα γινόταν η τελετή. Ο κλήρος έβγαλε Ολυμπο», λέει γελώντας η Παναγιώτα Μπουφέτη.
Εφόδια με το μουλάρι
Η ανάβαση των 130 καλεσμένων άρχισε το πρωί της περασμένης Παρασκευής από τη θέση Γκορτσιά, περίπου 14 χιλιόμετρα έξω από το Λιτόχωρο. Τα εφόδια για το γλέντι στο καταφύγιο και κάποιοι ασυνήθιστοι στην πολύωρη πεζοπορία μεταφέρθηκαν με τα μουλάρια του Τάκη Ζορμπά, του αγωγιάτη του Ολύμπου όπως τον γνωρίζουν οι ορειβάτες και φύλακα του καταφυγίου «Γιόσος Αποστολίδης». Υστερα από οκτώ ώρες πεζοπορίας στο δάσος του βουνού του Δία, οι τελευταίοι καλεσμένοι είχαν καταλύσει στο απομακρυσμένο καταφύγιο, που είναι χτισμένο στο φαλακρό διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα. Σε εκείνο το υψόμετρο, το οξυγόνο μειώνεται κατά 20% ενώ χιονίζει και το στρώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Καταιγίδα στο Λιτόχωρο
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου όλα ήταν έτοιμα για τη γαμήλια τελετή. Στο Λιτόχωρο είχε ξεσπάσει καταιγίδα, αλλά στην κορυφή του Ολύμπου οι συνθήκες ήταν ιδανικές, με θερμοκρασία 13 Κελσίου και ατμόσφαιρα διαυγή.
Ο γαμπρός προτίμησε εναλλακτικό ντύσιμο, όπως και η νύφη που ανέβηκε σε μουλάρι. Τήρησαν όλα τα γαμήλια έθιμα και μαζί με τον κουμπάρο τους, Μιχάλη Κακάνη, που ανέβαινε πρώτη φορά στον Ολυμπο, και τους καλεσμένους διήνυσαν τη διαδρομή των δέκα λεπτών μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου οι καλεσμένοι σχεδόν κρατούσαν την αναπνοή τους, απολαμβάνοντας οι περισσότεροι κάτι που δεν θα ξαναζούσαν.
«Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»
«Ηταν ονειρικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα. Παντρευτήκαμε στην κορυφή της Ελλάδας. Ολα πήγαν τέλεια», είπε στα «ΝΕΑ» ο γαμπρός από το καταφύγιο, όπου στήθηκε λίγη ώρα αργότερα φαγοπότι και τρικούβερτο γλέντι με τη βοήθεια του φύλακα Τάκη Ζορμπά. Το γεύμα ήταν σαφώς πιο πλούσιο από τη λιτή κουζίνα των ορειβατών του Ολύμπου, ενώ παρότι φορούσαν ορειβατικά μποτάκια νεόνυμφοι και καλεσμένοι χόρεψαν με την ψυχή τους.
Στις 15.30 του Σάββατου άρχισε η επιστροφή για το Λιτόχωρο- οι τελευταίοι καλεσμένοι θα έφθαναν αργά το βράδυ. Σε περίπου ενάμιση μήνα το πυκνό χιόνι θα σκεπάσει τον Θρόνο του Δία και το καταφύγιο θα κλείσει έως την άνοιξη.
Η πρώτη φορά που έγινε γάμος στα 2.800 μ. ήταν το καλοκαίρι του 1960. Παντρεύτηκαν οι Γιώργος Μιχαηλίδης και Κατερίνα Ανδροβιτσάναια, γνωστοί ορειβάτες της εποχής. Στο ίδιο εκκλησάκι έχουν τελεστεί ακόμη ένα ή δύο μυστήρια, σύμφωνα με ορειβάτες.

http://www.tanea.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!